En latter forlenger IKKE livet

Kjedsomhet, hardt arbeid og utsettelse av pensjonisttilværelsen er dessverre nøkkelen til et langt liv.

LATTER: Latter er ingen garanti for langt liv. Foto: Scanpix
LATTER: Latter er ingen garanti for langt liv. Foto: ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ulykkelighet er nøkkelen til et langt liv ifølge en av de mest utfyllende studiene av denne typen som noen gang har blitt gjennomført, melder The Daily Mail

Psykologene dr. Howard S. Friedman og dr. Leslie Martin har skrevet boken «The Longevity Project». Det er i denne studien at de fant ut at de lykkeligste menneskene, de med mest humor, dør gjennomsnittlig tidligere en de som alvorlige og kjedelige.

Det viser seg også at de som jobber hardt, og lenge, også har større sjanser for å leve lenger. Spesielt om de bryr seg om jobben sin.

Lang studie
«The Longevity Project» begynte i 1921 med 1500 tiåringer. Alle ville vært 100 år gamle i dag om de hadde levd.

I tiårene som har gått har de blitt spurt om alt mulig fra arbeidsmønstre, vaner, venner, familie og kjæledyr.

Helsetilstanden, detaljer om militær tjeneste og hverdagslivet ble overvåket, og de siste 20 årene har resultatene blitt analysert av professorer fra USA.

Ikke ta sjanser
- Deltagere som var mest livlige og hadde best sans for humor som barn levde kortere liv, gjennomsnittlig, enn de som ikke var like livlige og morsomme, forklarer dr Leslie Martin til Daily Mail.

GAMMELT PAR: Dette paret var gift i 74 år før mannen døde 105 år gammel. Gifte menn lever lenger en skilte menn ifølge The Longevity Project. Foto: Scanpix
GAMMELT PAR: Dette paret var gift i 74 år før mannen døde 105 år gammel. Gifte menn lever lenger en skilte menn ifølge The Longevity Project. Foto: Scanpix Vis mer

- Det var de mest rolige og hardtarbeidende individene som beholdt helsa og levde lengst.

Forskerne fant ut at de lykkelige sjelene tok flere sjanser med helsa i løpet av livet. De drakk, røyket og spiste mer usunt.

Dr. Howard Friedman sa at optimisme er bra i krisesituasjoner, men at en holdning om at "alt ordner seg" kan være farlig fordi man kan bli likegyldig overfor det som er viktig for helse og langt liv.

Gjelder ikke nødvendigvis i Norge
Professor Roald Bjørklund fra Psykologisk Institutt er ikke overbevist om at studien er passende i Norge.

- Norge var et fattigmannsamfunn fram til 1950 da vi fikk hjelp fra Amerika og begynte å utvikle oss. Vi har ikke data på dette ennå. Dette blir bare spekulasjoner i Norge siden vi holder på å bygge opp databasene våre innenfor dette området, forklarte Roald Bjørklund til Dagbladet.

Norge er et land som har blitt nyrike på kort tid, derfor mener Roald Bjørklund at vi ikke vet hvordan dette vil påvirke nordmenns levealder.

To godt dokumenterte tips for langt liv
Roald Bjørklund mener det er to ting som er godt dokumentert på globalt nivå når det gjelder å leve lenge.

- Det er en studie hvor man forsket på nonner som levde lenge. Forskerne målte alt som kan måles, og man fant ut at den eneste fellesnevneren for å leve lenge var optimisme i forhold til pessimisme.

GLAD: Optimisme og latter betyr ikke nødvendigvis at du dør tidligere. Tallene tar bare for seg gjennomsnitt. Foto: Scanpix/Reuters/Mike Blake
GLAD: Optimisme og latter betyr ikke nødvendigvis at du dør tidligere. Tallene tar bare for seg gjennomsnitt. Foto: Scanpix/Reuters/Mike Blake Vis mer

Optimistene levde gjennomsnittelig åtte år lenger, forklarer psykologiprofessorene til Dagbladet.

Men Roald Bjørklund sier ikke at dette utelukker studien. Man kan fint være pessimistisk eller optimistisk og holde seg innenfor rammene av studiene fra Amerika.

- Den andre studien er fra England. Det viser seg at de som har gode sosiale forhold lever syv til åtte år lenger enn de som er isolerte. Det som menes med sosiale forhold er at man har noen å snakke med, forklarer Roald Bjørklund.

Roald Bjørklund mener at de som er optimistiske og har gode sosiale forhold lever lenger.

- Men dette utelukker på ingen måte studiene fra Amerika, sier Roald Bjørklund til Dagbladet.

PROFESSOR: Roald Bjørklund fra Psykologisk Institutt i Oslo mener at studien ikke kan brukes i Norge. Foto: Universitetet i Oslo
PROFESSOR: Roald Bjørklund fra Psykologisk Institutt i Oslo mener at studien ikke kan brukes i Norge. Foto: Universitetet i Oslo Vis mer