HERSKETEKNIKK: Kristin Halvorsen oppdaget ved en tilfeldighet hvordan hun kunne få overtaket på Carl I. Hagen da de møttes til debatt. Video: Øistein Norum ... Vis mer

En lett berøring var alt som skulle til for å få kontroll på Carl I. Hagen

Kristin Halvorsen avslørte hvordan hun oppfant hersketeknikken som satte ut Frp's tidligere leder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ARENDAL (Dagbladet): Det begynner å bli noen år siden de tidligere partilederne Kristin Halvorsen (SV), Kjell Mange Bondevik (Krf), Carl I. Hagen (Frp) og Odd Einar Dørum (V) kvesset klørne og gjøv løs på hverandre i direktesendte debatter. Tidligere denne måneden møttes kjempene igjen til dyst under Arendalsuka og klørne har ikke blitt sløvere med årene.

Da debattleder Beate Nossum erklærte at denne debatten var det ingen som trengte å vinne, kom det kjapt fra Kristin Halvorsen at, jo, det var det.

- Hører dere meg ikke, spurte Halvorsen, for å sjekke lyden i mikrofonen.

- Det må være første gang, fortsatte den tidligere SV-partilederen, til stor latter fra salen.

Et av temaene for debatten med de «gamle» partilederne var valgkampen til neste år.

- Noe av det dårlige med norsk valgkamp de siste tiåra er at partiene på død og liv forteller hvem de skal stille opp for. Vi marsjerte opp bak et regjeringsalternativ, men nå er dette mye mer åpent, både når det gjelder politiske temaer og regjeringsalternativ. Det synes jeg er veldig bra, sier Kjell Magne Bondevik.

Tabbe

Bondevik mener det norske politiske landskapet begynner å ligne mer på andre land der partiene går til valg som selvstendige partier og vurderer, sonderer og forhandler etterpå.

Knut Arild Hareide har i det siste flørtet med Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre, og har ikke utelukket å samarbeidet med de røde.

Det tror Carl I. Hagen vil være en tabbe.

- Hvis Krf velger å bytte side vil de fort komme under sperregrensen, sier Carl I. Hagen.

- Carl I Hagen vet tydeligvis godt hva som er best for Krf. Det rådet tar mange med en viss klype salt. Det er skuffende at dette bildet av borgerlig mot sosialistisk henger igjen, sier Kjell Magne Bondevik.

Aps troverdighet

- Det blir en veldig spennende valgkamp. Jeg synes det er fornuftig at partiene driver valgkamp på sin egen politikk, så kan de forhandle etterpå på hva slags regjering man skal ha, sier Carl I. Hagen.

Hagen tror regjeringen vil slite hvis arbeidsledighet og økonomi blir hovedsakene i valgkampen.

- Der har Arbeiderpartiet høy troverdighet, sier Hagen.

- Innvandring blir et viktig tema, men det er ikke et fiendebilde som noen sier. Det er en reell fiende som heter ekstrem islamisme. Voldens og krigens religion. Hvis det blir tema kommer Fremskrittspartiet til å gjøre det bra, sier Carl I. Hagen.

At det blir en åpen valgkamp er tidligere venstre-leder, Odd Einar Dørum, også enig i.

- Vi har utprøvd vår politiske legning på alle områder, men det er veldig viktig at den politiske dagsordenen kan settes på en sånn måte at folk føler at det vedrører dem og at det ikke er et spill, sier Odd Einar Dørum

PARTILEDERNE: Tidligere leder av Krf, Kjell Magne Bondevik, tidligere leder av SV, Kristin Halvorsen, tidligere leder av Frp, Carl I. Hagen og tidligere leder av Venstre, Odd Einar Dørum, møttes til debatt under Arendalsuka 2016. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
PARTILEDERNE: Tidligere leder av Krf, Kjell Magne Bondevik, tidligere leder av SV, Kristin Halvorsen, tidligere leder av Frp, Carl I. Hagen og tidligere leder av Venstre, Odd Einar Dørum, møttes til debatt under Arendalsuka 2016. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Savner hjertesaker

- Jeg hørte på Erna i dag og tenkte det ville være en god oppvarming til partilederdebatten, men ah…, jeg kjeder meg altså. Når ble det så kjedelig?, sier Kristin Halvorsen.

- Det må komme noe i valgkampen som gjør at hjertet banker.

Halvorsen mener det er tre partier nå som sloss mot sperregrensa og at SV er et av dem.

- Jeg tipper det er tre-fire partiledere der ute som føler et ansvar for å få saker på dagsordenen som de mener er viktig, sier Kristin Halvorsen.

- Så lenge Fremskrittspartiet klarer å dra opp det fiendebildet av flyktninger, selv om det ikke lenger kommer horder til Norge, så er det utfordrende for mange partier. Det er spenningsmoment nummer en, sier Kristin Halvorsen, som mener klimautfordringene burde bli hovedtema i valgkampen.

Kristin Halvorsen synes det har vært spennende å følge Frp gjennom regjeringsperioden, men ønsker seg nå et valgløfteregnskap.

- Det er nå vi skal stå ved hver bompengestasjon. Det er nå Siv Jensen skal forsvare bensinprisen. Det er nå de skal konfronteres med alt de ikke har gjennomført, sier Halvorsen.

Hersketeknikk

Kristin Halvorsen, som satt ved siden ved siden av Carl I. Hagen i debattpanelet, tok seg selv i å bruke en gammel, kjent metode for få kontroll på den tidligere Frp-lederen.

- Oi, jeg må ikke ta på deg for da kommer den hersketeknikken, sier Kristin Halvorsen, henvendt til Carl I. Hagen, før begge bryter ut i latter.

- Når virket den hersketeknikken første gang, spør debattleder Beate Nossum fra Footprint.

- Jeg var ikke klar over at det var en hersketeknikk. Jeg er sånn som ofte tar på folk. Men Carl I. Hagen tilhører ikke den generasjonen som er vant til at fremmede damer tar på dem, sier Halvorsen

- Ikke når Eli ser det, sier Carl. I Hagen og titter ut i salen på kona Eli Hagen som sitter blant publikum.

- At det var så effektivt, det var jeg ikke klar over, men den virka bare på Carl I. Hagen, sier Halvorsen.

- Det har slutta å virke, svarte Hagen.