BOMBEGRUPPA:  Etter at den bombelignende gjenstanden ble funnet på Blindern onsdag, rykket store politistyrker fra Oslo ut. Bombegruppa jobbet i timesvis med gjenstanden, men konkluderte med at gjenstanden var ufarlig, kun laget for å skape frykt. Foto: BJØRN LANGSEM
BOMBEGRUPPA: Etter at den bombelignende gjenstanden ble funnet på Blindern onsdag, rykket store politistyrker fra Oslo ut. Bombegruppa jobbet i timesvis med gjenstanden, men konkluderte med at gjenstanden var ufarlig, kun laget for å skape frykt. Foto: BJØRN LANGSEMVis mer

- En lettelse at politiet ser ut til å ha oppklart saken

Mandag kommer 4000-5000 nye studenter til universitetet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Torsdag ble det klart at vekteren som natt til onsdag ble skutt flere ganger på Blindern i Oslo, skjøt seg selv.

Vekteren meldte selv til politiet at han ble skutt av to gjerningsmenn.

Han har også innrømmet overfor politiet at det var han som plantet den bombeliknende gjenstanden på universitetsområdet som utløste bombelarm på Blindern. Det viste seg imidlertid at gjenstanden var ufarlig, laget for å se ut som bombe for å skape frykt.

Vekteren er nå siktet for falsk forklaring, forteller Oslo-politiet.

At politiet nå ser ut til å ha oppklart situasjonen, er Universitetet i Oslo takknemlig for.

- Det er veldig godt at politiet allerede nå ser ut til å ha oppklart saken. Det betyr at alle våre ansatte og studenter kan føle seg trygge. Det er en lettelse for mange, sier Gunn-Elin Aa. Bjørneboe, universitetsdirektør til Dagbladet.

Er preget Hun karakteriserer gårsdagens hendelser som svært alvorlige, og forteller at episodene har preget mange som er tilknyttet universitetet.

- Det er klart mange er preget, og vi evakuerte en bygning som lå nærmest gjenstanden man trodde var ei bombe. I denne bygningen hadde flere studenter eksamen. Disse får selvfølgelig anledning til å ta denne på nytt, sier Bjørnboe.

Det var også den mest konkrete konsekvensen av gårsdagens dramatiske hendelser fikk for tilsatte og studenter ved universitetet. Ikke før førstkommende mandag, begynner universitetet studieåret for fullt.

Studiestart mandag Da vil de ønske 4000-5000 nye studenter velkommen på Universitetsplassen.

- Rammene for den velkomsten er mye bedre nå, og det er gledelig. Det er vel også beroligende for foreldre og søsken som skal sende sine unge til oss at denne situasjonen nå ser ut til å være avklart.

Så fort som mulig skal Uio gå i dialog med Nokas for å gjennomgå universitetets sikkerhetsrutiner.

- Der kommer vi også til å gå gjennom onsdagens hendelser, og jeg er sikker på at vi kommer fram til gode løsninger for begge parter, sier Bjørneboe.

Fikk vernevester i 2014 I 2014 økte Nokas sikkerheten for sine vektere på Blindern ved å utstyre dem med vernevester. Det var etter at den samme vekteren som nå har innrømt at han skjøt seg selv, skal ha blitt overfalt av to menn, skutt med elektrosjokkvåpen og forsøkt kvalt med et tau.

Også i 2013 skal den samme vekteren ha blitt utsatt for grov vold.

- Dette var et av sikkerhetstiltakene Nokas anbefalte da, og vi sa ja til det, forteller universitetsdirektøren til Dagbladet.