FRITATT FRA TAUSHETSPLIKT:  Eirik Jensen er nå lettet over at han kan forklare seg fritt i avhør med Spesialenheten for politisaker, sier hans forsvarer. 
Foto: Per Asle Rustad
FRITATT FRA TAUSHETSPLIKT: Eirik Jensen er nå lettet over at han kan forklare seg fritt i avhør med Spesialenheten for politisaker, sier hans forsvarer. Foto: Per Asle RustadVis mer

- En lettelse for ham å endelig kunne forklare seg fritt for spesialenheten

Fritar Eirik Jensen fra taushetsplikt etter sju uker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Eirik Jensen satt i går i sitt femte avhør med Spesialenheten for politisaker, etter at han ble pågrepet og siktet for korrupsjon den 24. februar i år.

Avhøret var det første hvor han kunne forklare seg uten å være hindret av taushetsplikten han har vært underlagt, opplyser hans forsvarer Jens-Ove Hagen.

- Det tok sju uker. Nå har vi endelig fått opphevet denne slik at han kan kaste lys over saken og ivareta sitt forsvar, sier Hagen til Dagbladet.

Avhøret i går varte i over fire timer.

- Det er en lettelse for ham å kunne forklare seg fritt, sier Hagen om Jensen, som nekter straffskyld for anklagene mot ham.

Spesiell tjeneste Den kjente politilederen var før han ble pågrepet en av de en av de mest sentrale politiansatte i arbeidet mot organisert kriminalitet i Oslo: han har jobbet med informantbehandling og hatt omfattende kontakt med kilder i kriminelle miljøer i hovedstaden.  På grunn av dette har han vært underlagt en strengere taushetsplikt enn det som er vanlig i politiet.

- Hans tjeneste har vært av en meget spesiell karakter. Det meste av det han har holdt på med er underlagt strenge taushetsvurderinger. Han har derfor vært avskåret fra å gå inn på vesentlige sider av sin tjeneste som kan forklare mye av kontakten han han har hatt, sier forsvareren.

- Å søke om unntak fra taushetsplikten var noe av det første jeg gjorde da Jensen ble pågrepet. Vi fikk først et lite tilfredsstillende svar fra politimesteren. Nå har andre krefter vært inne i bildet, og nå har vi endelig fått det, sier Hagen.

Det er politimesteren i Oslo Hans Sverre Sjøvold som nå har fritatt Jensen fra taushetsplikten overfor spesialenheten.

På spørsmål om hvorfor det har tatt sju uker svarer Sjøvold via kommunikasjonsenheten i Oslo politidistrikt at dette er noe han ikke ønsker å kommentere.

Vanskelig å ivareta eget forsvar At han har siktet i en så alvorlig straffesak, men ikke har kunnet forklare seg fritt, er spesielt, bekrefter Hagen.

- Visst er det spesielt. Når vi vet at han i samme periode har sittet uten å få innsyn i sakens dokumenter, og har sittet i sju uker uten at han har kunnet konferere med sin advokat om innholdet i dokumentene, så er det enda mer spesielt, sier han.

- Det sier seg selv at det har vært uhyre vanskelig for ham å ivareta sitt eget forsvar, sier han.

Selv om det har vært en rekke forhold Jensen ikke har hatt anledning til å forklare seg om, har han vært i omfattende avhør med spesialenheten.

- Han har avgitt cirka 180 sider med forklaringer i samme periode, opplyser Jensen.

Fire nye uker på Cappelen I Asker og Bærum tingrett er Gjermund Cappelen i dag varetektsfengslet i fire nye uker, ifølge NRK.

Cappelen innrømmer å ha smuglet store mengder hasj til Norge, og hevder han betalte Eirik Jensen for informasjon som gjorde storsmuglingen mulig, noe Jensen nekter for. 

Cappelen samtykket til forsatt varetekt og behandlingen gikk som såkalt kontorforretning.

 VIL IKKE KOMMENTERE:  Politimester i Oslo Hans Sverre Sjøvold vil ikke kommentere hvorfor det har tatt sju uker å frita Jensen fra taushetsplikten. Foto: Jacques Hvistendahl
VIL IKKE KOMMENTERE: Politimester i Oslo Hans Sverre Sjøvold vil ikke kommentere hvorfor det har tatt sju uker å frita Jensen fra taushetsplikten. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer