- En lettelse, sier Munch-museet

- Glad for at Continental erstattet originalbildene, sier konservator Elsebet Kjerschow.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Konservator Elsebet Kjerschow ved Munch-museet reagerer sterkt på nyheten om at kriminelle for tredje gang prøvd å stjele bilder av Munch. Hun er svært lettet over at ranerne har fått med seg verdiløse bilder.

- Det er klart at dette er en lettelse. Jeg er veldig glad for å høre at Continental har gjort noe så fornuftig som å erstatte bildene. Det var en god nyhet, mener hun.

- I ettertid kan vi si at det var klokt å erstatte bildene med reproduksjoner.

Vanskelig å omsette

I fjor ble to bilder stjålet fra Munch-museet. I mars ble Refsnes gods utsatt for tyveri, og tre bilder forsvant. Bildene kom til rette i løpet av noen dager.

- Det er trist, forferdelig trist. Dette er en sørgelig utvikling. Tyvene fratar vanlige folk muligheten til å oppleve originalkunst, sier Kjerschow.

Continentals Munch-samling består av grafikk. De tolv bildene er laget av kunstneren, men finnes i flere versjoner. Det senker verdien på bildene. Malerier er mer verdt. Men samtidig kan Munchs grafikk være lettere å omsette i en kriminell kunstverden.

Kjerschow tør ikke si noe om verdien på grafikksamlingen til det ærverdige hotellet. Verdien avhenger av det enkelte bildes tilstand.

SIKKERHET: Ved Munch-museet på Tøyen er sikkerheten blitt kraftig forsterket etter ranet av to bilder i fjor. Foto: SCANPIX
SIKKERHET: Ved Munch-museet på Tøyen er sikkerheten blitt kraftig forsterket etter ranet av to bilder i fjor. Foto: SCANPIX Vis mer

- Men tyvene er jo oppmerksomme på hvilke verdier dette er. Kriminelle miljøer leser også aviser. Man burde ikke fokusere så mye på verdier og heller fokusere på dette fellesgodet som tyvene vil ta fra oss, sier konservatoren.