- En lite god måte å håndtere en sårbar gruppe på

Strid i romfolksaken.

FORBUD:  Oslo bystyre vedtok at romfolk og andre tilreisende ikke kan få lov til å overnatte ute i hovedstaden. I dag er det forbudt å overnatte, campe eller telte i offentlige parker, på grøntarealer og friområder. Nå blir det en presisering av hvilke offentlige områder dette skal omfatte. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet.Foto: Henning Lillegård/Dagbladet.
FORBUD: Oslo bystyre vedtok at romfolk og andre tilreisende ikke kan få lov til å overnatte ute i hovedstaden. I dag er det forbudt å overnatte, campe eller telte i offentlige parker, på grøntarealer og friområder. Nå blir det en presisering av hvilke offentlige områder dette skal omfatte. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet.Foto: Henning Lillegård/Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politidirektoratet behandler nå innskjerpingen i politivedtektene som gjør det enklere for politiet å jage
bort uteliggere fra veier og plasser
.

- Det vi gjør nå er å gå gjennom vedtaket for se om det er i henhold til politilovens bestemmelser. Det vil gå fort i løpet av noen uker i mai, sier Kåre M. Hansen til Dagbladet.

Oslo bystyre vedtok i går å endre politivedtektene. Overnatting ute er forbudt uten tillatelse fra kommunen. Den nye endringen innebærer at også plasser og veier er ulovlig soveplass.

Reagerer på forbudet Advokat Erlend Liaklev Andersen i Advokatfirmaet Kløvfjell AS har tidligere representert Folk er Folk, avisen som selges av og for romfolk i Norge. Han sier løsningen ikke er å bruke loven mot romfolket.

- Det å ty til straffereaksjoner er en lite god måte å håndtere en sårbar gruppe på, sier Andersen.

Han var ikke overrasket over vedtaket. Høringsrundene i forkant ga en klar indikasjon på utfallet, mener Andersen.
- Det var ikke uventet. Det er et ytterligere ledd i klare negativer holdninger mot romfolket. Bystyret velger å se på en sosial utfordring og en folkegruppe som et rent ordensproblem, mener han.

Andersen mener politiet burde bruke ressurser på ordenproblemer og kriminalitet.
- Jeg er av opptatt av at vi tar inn over oss at vi er et rikt land og synes det er problematisk at man ikke løser dette på en annen måte enn å straffe folk. Dette er en gruppe som kommer hit for å jobbe og tjene penger og man bør da heller legge til rette for at de faktisk kan ta arbeid og tilby mulighet for innendørs overnatting og menneskelige forhold, sier Andersen.

Han legger til at Oslo kommune og Regjeringen må ta ansvar slik at romfolket blir behandlet på en mer human måte.

- Løsningen er ikke i Norge Carl Christian Blich (H) i bystyrets Helse- og sosialkomité stemte for en innstramming i likhet med resten av Høyres bystyrerepresentanter.
- Vi ønsker at Oslo skal være en by for alle. Det er til hinder for dette dersom grupper eller enkeltmennesker camper rundt om i byen, med alt hva dette innebærer. Det reduserer trivselen
for resten av byens befolkning. Til camping har vi campingplasser, sier Blich.

Hva hvis man kommer fra Romania og ikke har råd?

- Nå kommer du med et konkret eksempel. Jeg mener det koster så pass lite at det har man råd til og at man ikke bare kan ta seg til rette etter eget forgodtbefinnende, mener Blich.

Bystyrerepresentant Ivar Johansen i Sosialistisk venstreparti har foreslått å sette opp toaletter og gi romfolket tilgang til dusjfasiliteter og andre hjelpetilbud, men Blich er ikke overbevist.

- Det er ikke nødvendigvis sånn at det å sette opp toaletter et er et humanistisk syn. Og det er ikke en offentlig oppgave for kommunen å sette ned prisene på overnatting slik at flere får råd. Byrådet i Oslo ønsker at boligsøkende skal skaffes permanent bolig, men dette gjelder selvsagt ikke dem som tror de kan livnære seg med en kopp i hånden, sier Blich.

Blich er klar på at løsningen på problemet ikke ligger i Norge.
- Vi i Høyre å legge til rett for at forholdene skal bli bedre i Romania. Vi ønsker ikke at innbyggerne der skal komme til Norge for å leve av det de får i koppen. Det er å tilrettelegge for og videreføre fattigdom, sier han.

Hvordan skal dere forbedre forholdene i Europa?

- Det gjør vi gjennom allerede gjennom EØS-midler, men det er klart at dette tar tid og vi må se nøye nøye på hvordan vi bruker midlene. Problemene flere steder i Europa er alvorlige, men de løses ikke av kommuner i Norge, sier Blich.