<strong>VAKKERT LANDSKAP:</strong> Den kinesiske milliardæren Huang Nubo har kjøpt 1000 mål i Seljevik i Lyngen. Dette bildet viser Lyngen med Lyngsalpan i bakgrunnen. Foto: Lyngsalpan Verneområdestyre
VAKKERT LANDSKAP: Den kinesiske milliardæren Huang Nubo har kjøpt 1000 mål i Seljevik i Lyngen. Dette bildet viser Lyngen med Lyngsalpan i bakgrunnen. Foto: Lyngsalpan Verneområdestyre Vis mer

En liten bit av Norge solgt til Kina: - Kina-avtalen var nasjonaldagens store snakkis

Men innbyggerne i Lyngen i Troms er positive.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var dagen før grunnlovsdagen nyheten kom. Investoren Ole O.K. Giæver jr. hadde solgt 1000 mål i Seljevik i Lyngen til den kinesiske milliardæren Huang Nubo.

Avisa Nordlys skriver at avtalen var nasjonaldagens store snakkis da de besøkte Lyngseidet i går.

- Kina-avtalen er nasjonaldagens store snakkis, sier en.

- Det er klart det prates om i dag, og folk virker å være veldig positive.

Luksus-feriesteder for rike kinesere Innbyggerne mener frisk kapital er positivt - også når kapitalen kommer fra Kina.

- Man kan selge land til hvem som helst, også kinesere, sier ordfører Sølvi Jensen til Nordlys.

Den kinesiske forretningsmannen har tidligere ønsket  å kjøpe store landområder på Svalbard og Island.

Mens prisen på kjøpsavtalen er hemmelig, er det kjent at Huang og hans eiendomsselskap Zhongkun Group ønsker å utvikle luksuriøse feriesteder i Nord-Europa og har planer om å investere 660 millioner kroner i Norge de neste fem til ti årene.

Området avtalen omfatter er Seljavika, som ligger 3,5 kilometer fra Lyngseidet, og rundt halvannen time med bil fra Tromsø. Området utgjør en million kvadratmeter med skog, strandlinje og et fjellparti som grenser inn mot Lyngsalpene.

- Ikke politisk styrt Huang har avvist at hans planer om eiendomsutvikling på norsk jord er politisk styrt fra Beijing, selv om han har sagt at det politiske klimaet mellom Norge og Kina kan spille en rolle i eventuelle framtidige avtaler.

- Selvfølgelig vurderer vi om et land er vennlig innstilt til Kina når vi vurderer hvor vi investerer, har Huang sagt til nyhetsbyrået AFP.

Ifølge Nordlys vil Huang Nubo utvikle et femstjerners feriested for rike kinesere. Selgeren sier at avtalen vil føre til investeringer i Lyngen-området.

Tilbake i Lyngseidet på 17. mai sier innbygger Lill Helmersen at nye tanker er bra.

- Jeg er ikke redd for nye tilskudd til byen og tenker at det er veldig spennende. Nye folk med frisk kapital og nye tanker er veldig bra, sier hun til Nordlys.

<strong>KJØPER EN BIT AV NORGE:</strong> Den kinesiske milliardæren Huang Nubo har kjøpt 1000 mål i Troms. Foto: AP Photo/Alexander F. Yuan/NTB Scanpix
KJØPER EN BIT AV NORGE: Den kinesiske milliardæren Huang Nubo har kjøpt 1000 mål i Troms. Foto: AP Photo/Alexander F. Yuan/NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer