Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- En liten gruppe sto sammen og gråt

Studenter og lærere samlet seg i sorg på Høgskolen i Oslo i dag over tapet av Margaret Molland Sanden.

STØTTE OG SAMHOLD: Fokuset på Høgskolen i Oslo i dag var å være til stede for studentene. Her er leder for Studentorganisasjon, Oslo Teknikersamfund Tove Svardal i samtaler med dekan Petter Øyan.  Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
STØTTE OG SAMHOLD: Fokuset på Høgskolen i Oslo i dag var å være til stede for studentene. Her er leder for Studentorganisasjon, Oslo Teknikersamfund Tove Svardal i samtaler med dekan Petter Øyan. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg hadde fått med meg hendelsen på nyhetene i går. Det var under et møte i dag tidlig at vi fikk beskjed om at den drepte jenta var en student her på Høgskolen, sier Dekan Petter Øyan ved Fakultetet for teknologi, kunst og design i Oslo.

19-åringen Margaret Molland Sanden fra Årdalstangen hadde vært på besøk hjemme i Årdal da hun i går ettermiddag satte seg inn i Valdresekspressen. Hun skulle tilbake til studier i Oslo der hun var førsteårs bachelorstudent i ingeniørfag - bioteknologi og kjemi. Sanden ble drept av en 30 år gammel sørsudansk asylsøker på Valdresekspressen ved Årdal.

Det tette studiemiljøet på kjemilinja ble i dag samlet for å både snakke sammen, trøste hverandre og sitte i stillhet. Studenter og lærere ble sjokkert over denne hendelsen. 

- Dette er en vanvittig tragisk hendelse, og dagen i dag har handlet om å være til stede for hverandre, sier studentprest Valborg Orset Stene.

- På kjemistudiet er det et veldig tett miljø. Det er rundt 120 studenter som alle kjenner hverandre. Dette viste seg tydelig på hvordan de støttet hverandre i dag, sier Øyan til Dagbladet.

- Et godt møte Petter Øyan forteller at fokuset i dag har vært å finne ut hvordan de skulle hjelpe resten av studentene med en slik alvorlig hendelse.

- Etter at vi ble informert om hvem den drepte var begynte vi straks å jobbe med å finne ut hvordan vi skulle informere resten av studentene, sier Øyan.

MINNESTUND: Margaret Molland Sanden bodde ved Blindern Studenthjem. De holdt en minnestund klokka 16.00 i dag. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
MINNESTUND: Margaret Molland Sanden bodde ved Blindern Studenthjem. De holdt en minnestund klokka 16.00 i dag. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET. Vis mer

Studentene som gikk i klassen til Margaret Molland Sanden var fordelt på ulike steder og gjorde at tok litt tid før de ble informert. Noen oppholdt seg i laboratoriet mens andre var ute. Da de til slutt fikk samlet alle studentene i et rom, ble de informert om drapet. Flere av klassekameratene ble tydelig preget av nyheten.

- Vi fikk samlet de studentene som gikk i klassen til den drepte, og informerte dem. Dette ble et godt møte, hvor det var viktig å treffes i fellesskap. En liten gruppe sto utenfor rommet og gråt, noe som viser hvor nært dette var, sier Øyan. 

Stor støtte - Vi fikk satt opp et lite minnested ved inngangen der det er mulig å legge ned blomster og skrive hilsninger, sier leder for studentorganisasjonen Oslo Teknikersamfund, Tove Svardal.

Studenter fra flere trinn møtte opp for å vise sin støtte i dag. For Svardal gjaldt det å holde seg profesjonell, for å kunne gjøre sitt beste for andre studenter.

- Instituttleder kom og hentet meg og foreleseren min fra timen i dag, og informerte oss om hvem som var blitt drept i hendelsen. Det kom som et sjokk, men jeg måtte tenke som en leder for studentlederorganisasjonen på hvordan vi skulle takle dette sammen, sier Svardal.

Viktig å være til stede Studentpresten og rådgivere vil i tida framover ha dørene åpne for studenter som trenger noen å snakke med. Mange personer reagerer forskjellig på slike hendelser, og derfor er det ifølge Orset Stene viktig å være tilgjengelig i tida som kommer.

- Det er mange studenter som tok dette veldig innover seg, at en slik hendelse plutselig kan skje en som står deg nær. Mange kan bli inneslutta og ikke trenger noen å snakke med før det har godt en stund, sier Stene til Dagbladet.

Hva som skal skje fremover på Høgskolen er ikke bestemt. for Petter Øyan var det viktigste i dag å passe på de studentene som var sterkt berørte av hendelsen.

EN TRAGISK HENDELSE: Studentprest Valborg Orset Stene bidro på samlingen i dag med å prøve og sette ord på denne tragisk hendelsen. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
EN TRAGISK HENDELSE: Studentprest Valborg Orset Stene bidro på samlingen i dag med å prøve og sette ord på denne tragisk hendelsen. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET. Vis mer

- Hva vi nå skal gjøre videre vet vi ikke. Det som var viktig i dag var å være der for studentene, sier Øyan til Dagbladet.

Det ble avholdt minnestund ved Blindern Studenthjem klokka 16.00 i dag, der Margaret bodde mens hun studerte i Oslo. I Årdal mintes folk drapsofrene i en fullsatt Årdal kirke.

BLE DREPT: Margaret Molland Sanden ble drept på bussen til Oslo i går ettermiddag. I dag samlet studievenner seg i sorg på Høgskolen i Oslo. Foto: Privat.
BLE DREPT: Margaret Molland Sanden ble drept på bussen til Oslo i går ettermiddag. I dag samlet studievenner seg i sorg på Høgskolen i Oslo. Foto: Privat. Vis mer