Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

En liten rosa pille

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Søndag døde en 17 år gammel jente fra Krokstadelva i Buskerud etter å ha tatt ecstasy-piller. Ecstasy inneholder det narkotiske stoffet MDMA, som gir en hallusinerende og sentralstimulerende effekt. En analyse av pillene som er funnet på jenta, viser ikke spor av det kjemiske stoffet PMA, som har ført til dødsfall i Danmark.
  • Det er grunn til å tro at både dødsfallet i seg selv, medienes omtale av hendelsen og de nye advarslene fra politi og helsepersonell bare i begrenset grad gjør inntrykk på unge mennesker som bruker ecstasy. «Misbrukerne er de som står med knekk i knærne på Jernbanetorget. Brukere er de som bruker ecstasy i forbindelse med noe positivt, som i housemiljøet, hvor utgangspunktet var samhold og likeverd,» sa en 27 år gammel mann med jobb i musikkindustrien til Dagbladet i går.
  • For to måneder siden fortalte kronprins Haakon i et intervju med NRK at kjæresten hans tidligere deltok i «utagerende festing» i Oslos housemiljø, og at det for henne var en måte å slippe kontrollen på i gitte situasjoner. «Og det skjedde,» sa kronprinsen. Intervjueren stilte ingen oppfølgingsspørsmål. Intervjuet illustrerer en større aksept for og ufarliggjøring av å tilhøre miljøer der det brukes og omsettes ecstasy.
  • For mange ungdommer som bruker ecstasy og som forbinder dette med positive rusopplevelser («en kjempeherlig knallfølelse»), oppfattes det som sterkt provoserende at generasjonen før dem stigmatiserer bruken av stoffet. Som kjent kan selv den dyreste rødvin eller mest siviliserte kongepjolter både føre til utagerende festing og sviktende selvkontroll.
  • Kommunikasjonskløften mellom den «ansvarlige» offentlighet og «vanlige» ungdommer som bruker ecstasy, brukes dessverre som en legitimering for å eksperimentere med forbudte, narkotiske stoffer. Skremselspropaganda virker ikke. Saklig, medisinsk informasjon blir møtt med skepsis. Trusselen om straff rammer stort sett innførsel og omsetning, ikke bruk av ecstasy. Da gjenstår bare prinsippet om at den som i individualismens navn søker yttergrensene, også må ta ansvar, både for seg selv og sine venner.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media