En livstrett 25-åring

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • SV har 25-årsjubileum denne helga, og det vil være feil å si at partiet har vind i seilene. Det greier ikke å utnytte tidas vinder til krafttak for radikal reform. Ja, partiet synes så dårlig i det politiske landskapet at det ikke er lett å skjelne fra andre opposisjonspartier. Det vil litt mer enn det regjeringen vil, det er alltid rede til å bruke noen milliarder ut over det det rådende økonomiske syn anser som ansvarlig. Men det gjør også sentrumspartiene og Fremskrittspartiet. Frp gjør det dessuten med mye større kraft og overbevisning, særlig innenfor helsesektoren.
  • I virkeligheten har SV verken noen visjon for framtida i en overflodsøkonomi eller et språk som kan sette en alternativ reformpolitikk på den politiske dagsorden. Når partiets talsmenn i Stortinget hever stemmen, er det nærmest beskjemmet de tar ord i sin munn som røper at de representerer et parti som står for en annen samfunnsorden. De innordner seg den omforente sannhet om at det er ødeleggende for vår økonomi å bruke mer av oljepengene. Men det finnes tross alt samfunnsøkonomer som har et annet syn.
  • SV hadde på mange måter sin storhetstid før det ble skapt. I 1960- og 70-åra var det venstresosialistene som satte dagsorden og retningen på det politiske reformarbeidet. Utenrikspolitikken var nok deres spesielle nisje, men der var de isolert. Derimot gikk partiet i bresjen for barnehageutbygging, likestilling og miljøvern, og trakk de andre med. I kampen mot EU-medlemskap spilte de en avgjørende rolle. I dag er det høyresida som setter retningen både ideologisk og i enkeltsaker. Mange av partiets markante skikkelser er borte. Den siste som går, er Erik Solheim. Det er et slående uttrykk for hvor lite interessant partiet er. Det behøver ikke å være slik. SVs svenske søsterparti har vist at det er mulig å drive populistisk politikk fra venstre også i en liberalisert økonomi. Ja, nettopp da burde det være store muligheter for et parti av SVs type.