- En livstruende nødsituasjon

Mer enn 30 000 mennesker er bedt om å evakuere på grunn av fare for flom i Sydney.

OVERSVØMT: South Wales nødetater kjører en redningsbåt over flombelagte veier i områdene rundt Sydney. Foto: Bianca De Marchi / AAP
OVERSVØMT: South Wales nødetater kjører en redningsbåt over flombelagte veier i områdene rundt Sydney. Foto: Bianca De Marchi / AAP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det har regnet voldsomt i Australias største by i flere dager. Delstatsmyndighetene i New South Wales har bedt folk om å forberede seg på mer styrtregn mandag.

– Hvis du var trygg i 2021, ikke anta at du vil være trygg i kveld. Dette er en situasjon i utvikling, og vi kan forvente å se flom i områder som aldri har opplevd flom før, sa nødetatsminister Steph Cooke i en pressemelding.

Tidligere på dagen oppfordret hun folk til å revurdere feriereiser, da det ekstreme været inntraff samtidig som skoleferien begynte.

– Dette er en livstruende nødsituasjon, fortsatte Cooke.

Det kommer fram i en sak av nyhetsbyrået Reuters.

STOE VANNMENGDER: Eiendommer og veier er oversvømt fra Hawkesbury-elven i Windsor. Foto: Bianca De Marchi / AAP
STOE VANNMENGDER: Eiendommer og veier er oversvømt fra Hawkesbury-elven i Windsor. Foto: Bianca De Marchi / AAP Vis mer

Stor flom

Flere dager med voldsomme nedbørsmengder har gjort at enkelte områder er rammet av stor flom for fjerde gang det siste halvannet året.

Særlig lavtliggende områder vest i Sydney og rundt elvene Nepean og Hawkesbury er utsatt. Flyfoto av forstaden Camden vest i Sydney viser at lange veistrekninger er helt under vann og at deler av bygninger også er oversvømt.

NON STOP: Store mengder regn utløser et jordskred i Taiwan. Non Stop TV med Sondre Rahm og Christian Wehus. Vi lager Norges beste viralprogram som daglig gir deg de mest spektakulære klippene du ikke vil gå glipp av! Vis mer

Sydney-området har allerede blitt utsatt for fire ganger så mye regn som det vanligvis har i juli måned, ifølge lokale medier.

I mars, forrige gang det var omfattende flom i Sydney, bygget vannmassene seg opp med regn i sju dager i strekk. Denne gangen har det derimot kommet sammenlignbare regnmengder på mye kortere tid, forklarer meteorolog Jane Golding til Reuters.

FLOM: En bil står delvis nedsunket i flomvann ved Camden i utkanten av Sydney, Australia Foto: Mark Baker / AP
FLOM: En bil står delvis nedsunket i flomvann ved Camden i utkanten av Sydney, Australia Foto: Mark Baker / AP Vis mer

– Mye for oss

Mer enn 200 millimeter regn har falt over flere områder. Noen steder har det falt så mye som 350 millimeter, ifølge Bureau of Meteorology, som advarer om flomrisiko spesielt langs elvene Nepean og Hawkesbury.

Rundt 70 evakueringsordrer er på plass i Sydney, og myndighetene oppfordrer folk til å forlate hjemmene sine før de blir strandet uten strøm.

Titusener står overfor evakuering, og mange beboere i North Richmond og Windsor i Sydneys vest er frustrert etter at flom har satt boliger i området under vann for tredje gang i år.

– Vi er over det. Vi er så over det. Det er litt mye for oss, sa en flomrammet innbygger i Windsor til ABC TV, ifølge Reuters.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer