- En løslatelse ville sende feil budskap til omverden

Det var uenighet rundt beslutningen om å løslate «fredsflåte»-aktivister. Israel ga trolig etter for sterkt internasjonalt press.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| - Det er besluttet at de pågrepne skal deporteres umiddelbart, sa Nir Hefez, talsmann for statsminister Benjamin Netanyahu, i en pressemelding sendt ut i går kveld. Noen de pågrepne holdes likevel tilbake, og skal stilles for retten i Israel.

Motforestillinger Ifølge Israels største avis, Yedioth Ahronoth, hadde flere regjeringsmedlemmer motforestillinger mot å slippe aktivistene fri, men ble støttet av forsvarsminister Ehud Barak og utenriksminister Avigdor Lieberman.

Ministeren for intern sikkerhet, Yithzak Aharonovitch, mente at en løslatelse ville sende feil budskap til omverdenen.

Han foreslo derfor å beholde 15 prosent av aktivistene for å stille dem for retten i Israel.

Videobevis Resultatet ble til slutt av bare de man gjennom videoopptak kan bevise at brukte vold mot de israelske soldatene skal holdes tilbake.

Ifølge NTB dreier det seg trolig om et trettitalls aktivister.

682 aktivister (se nasjonalitet i faktaboks til høyre) ble pågrepet under militæraksjonen mandag morgen, og før beslutningen om frigivelse ble gjort, hadde allerede 45 aktivister forlatt landet.

Kritisert Natt til i dag startet prosessen med å sende de 620 aktivistene som sendes ut av Israel. Ifølge innenriksminister Eli Yishai skal det være gjennomført innen 48 timer. Majoriteten er ventet å forlate innen 36 timer fordi det da har gått 72 timer etter pågripelse. En løslatelse etter 72 timer er lovfestet dersom man ikke vil gå videre med saken.

UENIGHET:Israels statsminister Benjamin Netanyahu kunngjorde at alle de utenlandske aktivistene slippes fri og sendes ut av Israel i en pressemelding tirsdag kveld. Men beslutningen var ikke enstemmig fra regjeringen. Foto: REUTERS / Chris Wattie / SCANPIX
UENIGHET:Israels statsminister Benjamin Netanyahu kunngjorde at alle de utenlandske aktivistene slippes fri og sendes ut av Israel i en pressemelding tirsdag kveld. Men beslutningen var ikke enstemmig fra regjeringen. Foto: REUTERS / Chris Wattie / SCANPIX Vis mer

Gjennom hele gårsdagen ble Israel kritisert for mandagens angrep mot båtene som var på vei til Gaza med hjelpeforsyninger og aktivister.

Det israelske militæret har bekreftet at ni personer ble drept da soldatene bordet de seks skipene i konvoien mandag morgen. Tyrkiske myndigheter har bekreftet at fire av de drepte er tyrkere, mens nasjonaliteten til de fem andre fortsatt var ukjent natt til onsdag.

Innen identiteten til de døde blir offisielt fastslått, kan ikke obduksjon av de drepte gjennomføres. De eksakte dødsårsakene er derfor ennå ikke fastslått, skriver avisen.

Problematisk for Obama Aksjonen skaper problemer for amerikansk utenrikspolitikk, skriver The New York Times. 380 av de pågrepne etter aksjonen var tyrkere.

Grunnen til det er at det internasjonale presset setter USA i en vanskelig situasjon mellom Midtøsten-problemene og Iran. Tradisjonelt har USA vært en aktiv støttespiller til Israel, og håper å kunne holde i gang indirekte fredssamtaler mellom israelerne og palestinerne.

Samtidig ønsker de ikke å fiendtliggjøre Tyrkia, som spiller en viktig rolle internasjonalt og spesielt i forhold til Iran.

STORMET SKIP: Israelske styrker. stormet mandag en en konvoi med humanitær hjelp. Ni ble drept. Foto: REUTERS/Uriel Sinai/Scanpix
STORMET SKIP: Israelske styrker. stormet mandag en en konvoi med humanitær hjelp. Ni ble drept. Foto: REUTERS/Uriel Sinai/Scanpix Vis mer

- Tyrkia og Israel er begge gode venner av USA, og vi jobber med begge for å finne fram til en avtale i etterkant av denne tragiske hendelsen, sa utenriksminister Hillary Clinton på en pressekonferanse etter et møte møte med Tyrkias utenriksminister Ahmet Davutoglu.