En lykkelig slutt?

Hvordan kan streiken bringes til opphør uten varige skader, nye renteøkninger, politisk krise og store bedriftsøkonomiske tap? Omtrent slik:

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Streiken går for fullt, gjennom helga, med romslig bruk av dispensasjoner. Riksdekkende papiraviser er stanset. Overvåkingen av streiken fra medienes side blir begrenset lørdag og søndag.

Fjernsynskanalenes kapasitet går med på å dekke planlagte utspill. I ly av dette tas det kontakt mellom NHO og LO. NHO kommer med et tilbud som er bedre enn det nedstemte meklingsforslaget. Men det er for magert til å komme i betraktning. Tilbudet har imidlertid åpnet for dialog.

  • På ettermiddagen torsdag 4. mai partene i offentlig sektor forhandlingene. Det er flere forklaringer på forhandlingsbruddet i offentlig sektor. Man kan ikke forhandle i ukesvis på overtid uten svekket troverdighet. Staten kan ikke komme med et godt nok tilbud uten å påvirke opprøret i privat sektor. Lærerorganisasjonene kan ikke tåle utsettelse stort lenger uten å komme i fare for å streike i sommerferien. Organisasjonene bryter derfor forhandlingene og sender det over til mekling. Det gir pause for partene i offentlig sektor, og gjør det lettere for LO-ledelsen å regissere det komplekse oppgjøret.
  • LOs sekretariat møtes mandag for vurdere situasjonen og framdriften i eventuelle nye forhandlinger med NHO. Sekretariatet avviser NHOs tilbud og trapper opp konflikten, som vedtatt torsdag 4. mai, og tar yttrligere ti tusen medlemmer ut i streik fra og med tirsdag 9. mai. Streiken vil nå ramme tredjepart - deg og meg - hardere. Bedriftene varsler omfattende permisjoner og dramatiserer situasjonen for egen bedrift. Konsekvensene av en vesentlig lengre streik vil være kritisk for mange bedrifter. Oppsigelser kan bli en nødvendighet. Folks sympati med de streikende er dessuten i ferd med å forsvinne. Partene er i ferd med å mørne, som det heter på fagspråket.
  • Onsdag 10. og torsdag 11. mai blir det bevegelse i forhandlingene mellom NHO og LO. Det er nå et massivt internt trykk i begge leire for å få brakt streiken til en avslutning. NHO-direktør Finn Bergesen får fullmakt til å doble det generelle tillegget fra 75 øre til kroner 1,50, og forøvrig framskynde to feriedager til i år. Yngve Hågensen forlanger 2 kroner, nøyer seg med en feriedag i år, men krever å utsette overgangen til tre-årige avtaler. Spørsmålet skal i stedet utredes i et partssammensatt utvalg i perioden fram til neste hovedoppgjør. LOs sekretariat samles torsdag formiddag. Forslaget blir enstemmig vedtatt. Streiken blir avblåst. Alle beskriver resultatet som en seier for sin linje.
  • Først da foreligger grunnlaget som partene i stat og kommunene kan mekle på. LOs nestleder Gerd Liv Valla har, sammen med Yngve Hågensen, styrt prosessen ned til minste detalj og gjennom nær kontakt med arbeids- og administrasjonsminister Jørgen Kosmo. Oppgjøret i privat sektor har sprengt de opprinnelige rammer. Det åpner for et bedre tilbud også til de offentlig ansatte. Riksmeklingsmann Reidar Webster må legge fram et meklingsforslag før fredag 26. mai.
  • Da har det alt gått lang tid siden regjeringen Stoltenberg har lagt fram sitt forslag til revidert nasjonalbudsjett. Det inneholder kutt på viktige områder, men disse er i størst mulig grad innrettet slik at de ikke rammer folk med alminnelige lønnsinntekter og vanlig boligstandard. Forslaget inneholder også signaler om skatte- og avgiftsendringer som vil ramme samfunnets rikeste, men de vil først bli fremmet konkret i forslaget til statsbudsjett for 2001. Forslaget har utløst protester fra de offentlig ansattes organisasjoner. Politikere fra sentrumspartiene har imidlertid forståelse for at det er nødvendig med stramhet i økonomien og går til forhandlinger i Stortingets finanskomite med et åpent sinn.
  • To uker senere godtar hovedsammenslutningene i staten og kommunene Websters skisse til løsning i offentlig sektor. Den inneholder et brukbart generelt tillegg, men inneholder også store muligheter for såkalte justeringer som i løpet av høsten skal fordeles på prioriterte utdanningsgrupper. Organisasjonene har truet med streik til siste minutt, men bøyer av. En ny streik vil ikke bli møtt med jubel blant folk. Den vil bare ramme folk, brukerne av offentlige tjenester, og ikke arbeidsgiverne. Websters forslag blir dessuten oppfattes som så godt, målt mot oppgjøret i privat sektor, at folk ikke vil forstå en streik.