En lys idé for syklister

TRONDHEIM (Dagbladet): Den svenske oppfinneren Johan Pulkkinen fikk en lys idé og konstruerte en helt ny sykkellykt. I løpet av et år ble det solgt 30000 lykter i nabolandet. Nå vil trondheimsmannen Einar Glomstad gjøre den tilgjengelig i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Denne ideen er for god til at svenskene kan beholde den for seg selv, sier Einar Glomstad i firmaet Cromer.

Han har lenge irritert seg over at svært mange syklister ikke bruker lys, til tross for stadige trafikksikkerhetskampanjer.

- Den manglende belysningen representerer en stor trafikkfare, mener Glomstad,
Han fattet med en gang interesse da han fikk lese om Pulkkinens oppfinnelse i en svensk lokalavis.

Fram- og baklys

Den nye sykkellykta lyser både framover og bakover, og monteres lett i håndtaket på et hvilket som helst sykkelstyre:

Man skjærer bare et lite hull i gummihåndtaket, putter inn lyktas bøyelige snarkobling og slår på strømbryteren. Lykta er batteridrevet. Du trenger verken ledninger eller dynamo.
Fordi lykta ikke er større enn en svensk snusdåse, kan den også med enkelhet tas av og puttes i lomma når den ikke er i bruk.

Politiets støtte

Det var politimannen Lars Löfholm som for et par år siden så lykta på Pulkkinens skrivebord i Lidköping - og fikk den fram i lyset.

- Jeg skjønte at dette kunne være løsningen på et stort trafikksikkerhetsproblem. Seinere tok jeg med meg lykta til politi og vegmyndigheter i Sverige, og fikk veldig god respons, sier Löfholm til Dagbladet.

Til tross for at det er solgt 30000 eksemplarer av denne lykta i Sverige, kommer den først nå på det norske markedet. Dette skyldes blant annet uenighet om markedsføringen mellom oppfinneren og den svenske produsenten.

- Nå har oppfinneren selv tatt hånd om produksjon og salg, opplyser Lars Löfholm.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer