Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- En mann du kan lokke med en Twitter-melding kan ikke ha kontroll over atomvåpen

Hillary Clinton angrep Trump i sitt livs viktigste tale da hun i natt godtok partiets nominasjon.

AKSEPTERTE NOMINASJONEN: Fredag morgen aksepterte Hillary Clinton nominasjonen som Demokratenes presidentkandidat: - Sterke krefter truer med å splitte oss. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PHILADELPHIA (Dagbladet): Hillary Clinton holdt i natt talen som virkelig sparket i gang presidentvalgkampen mot Republikanernes kandidat Donald Trump.

Etter at hun natt til onsdag ble historisk som den første kvinnelig valgte presidentkandidaten, aksepterte hun i natt partiets nominasjon.

Dette var en svært viktig tale for Clinton, som nettopp har vært gjennom et landsmøte der Det demokratiske partiet har framstått som splittet. Iherdige tilhengere og delegater til hennes tidligere motstander Bernie Sanders har ikke gitt Clinton noe gratis. Under nattas tale måtte hun også overbevise de på venstresida i partiet om å stemme på henne i november.

PUBLIKUM REISTE SEG, GANG PÅ GANG: President Barack Obamas tale rørte demokratene som var til stede under landsmøtet: - Det handler ikke om hva én person kan gjøre for oss. Video: CNN Vis mer

- Hennes livs viktigste tale

- Det er hennes livs viktigste tale. Hun må vise hvordan hun kan vise ydmykhet. Hun får ikke løst tillitsproblemene folk har til henne, men hun kan gjøre noe med dem, sa MSNBCs kommentator Chuck Todd før talen.

Alle ventet på presidentkandidat Clinton på en landsmøtekveld som ellers var blottet for de store trekkplastrene. Hun ble introdusert av dattera Chelsea og deretter med en skrytevideo med skuespiller Morgan Freeman som fortellerstemme.

Clinton ble omfavnet av dattera da hun kom ut på scenen og Demokratenes egenproduserte «Fight Song» runget ut over Wells Fargo Center i Philadelphia mens Clinton ble hyllet av storparten av tilhengerne, men buet på av noen Sanders-tilhengere.

Talen

- Takk for den varme velkomsten, og takk for dette fantastiske landsmøtet, sa Hillary, før hun takket ektemannen Bill, resten av familien og de som har drevet valgkampen for henne.

- USA står nok en gang ved et valg. Sterke krefter truer med å føre oss lenger fra hverandre. Tilliten og respekten vi har til hverandre blir mer tynnslitt. Og akkurat som for våre grunnleggere er det ingen garantier. Det er virkelig opp til oss. Vi må bestemme oss for om vi vil jobbe sammen så vi alle kan løftes sammen.

- Det eneste vi må frykte er frykten selv.

INGEN REAKSJON: Tidlig i talen sin valgte Demokratenes presidentkandidat Hillary Clinton å takke Bernie Sanders. Han svarte med steinansikt. Video: CNN Vis mer

- Vi er klar over hva landet vårt står overfor, men vi er ikke redde. Vi må ta utfordringen, slik vi alltid har gjort. Vi må ikke bygge en mur. Vi må bygge en økonomi der alle som vil ha en god jobb, kan få en. Vi skal også sørge for at millioner av innvandrere som allerede bidrar skal få muligheten til å bli statsborgere.

- Vi skal ikke nekte en folkegruppe. Vi skal jobbe med alle våre allierte for å bekjempe terror.

Et av de store samtaleemnene i USA har vært hvorvidt Clinton kunne følge opp de mange sterke talerne som har stått på scenen her i Philadelphia i løpet av de fire siste dagene.

President Barack Obama, Bill Clinton, visepresident Joe Biden, førstedame Michelle Obama og Clintons egne visepresidentkandidat Tim Kaine er blant dem som har talt før henne på landsmøtet og dermed satt en meget høy standard. Hillary Clinton brukte også deler av talen på å skryte av deres taler.

STØTTE: I går ga president Barack Obama sin støtte til Hillary Clinton. I dag fulgte hun opp med sin tale til landsmøtet. Foto: REUTERS/Jim Young/NTB scanpix
STØTTE: I går ga president Barack Obama sin støtte til Hillary Clinton. I dag fulgte hun opp med sin tale til landsmøtet. Foto: REUTERS/Jim Young/NTB scanpix Vis mer

Omkring midt i talen aksepterte Clinton offisielt nominasjon av henne som presidentkandidat.

Snakket om egen upopularitet

Clinton og hennes motkandidat Donald Trump er de mest upopulære presidentkandidatene i moderne historie. Dette var et tema selv Clinton tok opp, da hun påpekte at hun har vært lenge i rampelyset.

- Jeg skjønner det. Noen folk vet bare ikke hva de skal mene om meg, så la meg fortelle, sa Clinton, før hun fortalte om sine verdier og politikken hun har drevet.

Hun var også opptatt av å understreke det historiske ved valget av henne som kandidat. Under talen buet en del Bernie Sanders-tilhengere, men de ble raskt overdøvet av USA-rop eller Hillary-rop.

- Vi har nådd en milepæl i vår nasjons vei til å bli mer perfekt, når vi har nominert en kvinne som presidentkandidat i et av de to største partiene.

- Jeg skal være en president for demokrater, for republikanere, for uavhengige. Jeg skal være en president for de som har stemt på oss og de som ikke har stemt på oss. Jeg skal være en president for alle amerikanere.

Økonomisk politikk

Clinton skrøt videre av Barack Obamas presidentperiode, og noe av oppsvingen som har vært etter finanskrisa i 2008.

- I kveld jeg vil fortelle dere hvordan vi skal gjøre det mulig for alle amerikanere å få et bedre liv. Mitt viktigste oppdrag som president vil være å skape flere muligheter og flere gode jobber med å øke lønningene her i USA. Fra min første dag som president til den siste. Spesielt på steder som for lenge har blitt etterlatt for seg selv. Fra våre storbyer til våre småbyer.

- USA triumferer når middelklassen triumferer.

Innvandring

- Jeg tror på forskning. Jeg tror klimaendring er ekte. Vi kan skape millioner av energivennlige jobber, og når vi har millioner av innvandrere som vil jobbe for dette, vil det virke mot sin hensikt å kaste dem ut, sa hun som tilsvar til Donald Trumps ønske om å deportere 11 millioner ulovlige innvandrere.

Clinton var dermed inne på kjernesaker som abortspørsmålet, likelønn, handelsavtaler, Kina, innovasjon, infrastruktur, studielån, skolepenger, foreldrepermisjon, skatteøkninger for de rike og arbeidsrettigheter.

- Hvis det å kjempe for at vi skal ha råd til å oppdra barna våre å få betalt foreldrepermisjon er å bruke kvinnekorter, så regn med meg, sa hun med henvisning til Trump som anklaget henne for å bruke kvinnekortet.

Så begynte hun å angripe Trump på hans mislykkede forretninger og hans egne produksjon av varer i utlandet.

Trump-slakt

GAMLE DAGER: 3. november 1992 - for snart 24 år siden ble Hillarys ektemann Bill valgt til president. I år kan det være Hillary Clintons tur. Foto: NTB scanpix
GAMLE DAGER: 3. november 1992 - for snart 24 år siden ble Hillarys ektemann Bill valgt til president. I år kan det være Hillary Clintons tur. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Valgene vi står overfor er like viktig når det kommer til nasjonal sikkerhet. Alle som leser nyheter kan se truslene og turbulensen vi står overfor. Fra Baghdad og Kabul, til Nice, Paris og Brussel, fra San Bernardino til Orlando, har vi med bestemte fiender å gjøre som vi må slå. Det er ikke uten grunn at folk er engstelige og ser noe betryggende og stødig lederskap, sier hun.

- Å holde nasjonen vår trygg og å beskytte de som gjør det, er min fremste prioritet.

Hun latterliggjorde Donald Trumps påstand om at han vet mer om Den islamske staten enn generalene, og prøvde å tegne et skremmende bilde om realitystjerna og eiendomsmogulen skulle bli president.

- Se for deg Donald Trump i Det ovale kontor. En mann du kan lokke med en Twitter-melding kan ikke ha kontroll over atomvåpen.

Finner ingen annen Donald Trump

Hun fortsatte angrepene på Trump, og la fram de rasistiske, sexistiske og bøllete uttalelsene fra Trump. Uttalelser mange av avskrevet og forsøkt å forstå som at Trump ikke sier dette seriøst.

- Tenkt at en mann som sier så mye prøver å være president. La meg si én ting. Det finnes ingen annen Donald Trump.

- Verden ser på oss. La oss være sterkere. La oss se på framtiden med selvtillit og mot. USAs framtid er opp til oss. Så la oss være sterkere sammen, mine medamerikanere.

Introdusert av dattera

Hillary Clinton ble introdusert av sin egen datter etter en opptreden fra popstjernen Katy Perry.

- Jeg står her som stolt amerikaner, stolt demokrat og en veldig stolt datter, sa Chelsea Clinton (36) fra scenen.

INTRO: Chelsea Clinton introduserte mora Hillary Clinton på Demokratenes landsmøte i Philadelphia. Foto: Robert Hanashiro-USA TODAY NETWORK / NTB scanpix
INTRO: Chelsea Clinton introduserte mora Hillary Clinton på Demokratenes landsmøte i Philadelphia. Foto: Robert Hanashiro-USA TODAY NETWORK / NTB scanpix Vis mer

Datteras tydelig oppgave var - i likhet med Donald Trumps datter Ivanka - å tegne et personlig bilde av Hillary Clinton USA ikke kjenner.

- Jeg tenker på min vidunderlige og snille mor hele tida. Hvert eneste minne jeg har av min mor er at uansett hva som har skjedd i hennes liv, var hun alltid der for meg, sier Chelsea Clinton.

- En dag håper jeg min datter er like stolt av meg som jeg er av min mor. Mamma, du gjør meg stolt hver eneste dag, sa Chelsea Clinton før mora kom på scenen.

KANDIDAT: Hillary Clinton er nå Det demokratiske partiets presidentkandidat. Foto: Jessica Kourkounis/Getty Images/AFP
KANDIDAT: Hillary Clinton er nå Det demokratiske partiets presidentkandidat. Foto: Jessica Kourkounis/Getty Images/AFP Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!