En mann for NSB?

Navn: Arne WamAlder: 48Yrke: Kst. konsernsjef

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Han har handelsbrev fra Handelsskolen. Men tok det ikke for å drive jernbane på heltid, akkurat. Den unge Lier-mannen trengte det for å være disponent i en musikkforretning i Drammen. Når han nå går fra ansvar for mellomdistansespørsmål i det skadeskutte NSB til oppgaven med å rydde sporet for hele distansen, har han ikke mer enn 17 måneders erfaring som jernbanemann. Altfor lite for gutta på gølvet i NSB, men nok for en styreformann med behov for å vise handlekraft.
  • Arne Wam er journalist. Og ellers, noe urettferdig, mest kjent for å være gift med den mangeårige Arbeiderparti-politikeren Sissel Rønbeck. Men det som lenge så ut til å være Wams livsverk var å lage bedre radio for norsk ungdom. Som programskaper i «Ungdommens radioavis» og seinere leder av Barne- og ungdomsavdelingen (BUA) i NRK radio, var det han og hans medarbeidere som fornyet radiojournalistikken for de unge lytterne. Ikke på den eplekjekke måten som ble varemerket for den seinere ungdomskanalen Petre, men ungdommelig nok for sin tid og frekk nok til å trekke til seg lyttere under 16 år.
  • Han var tidlig en søkende sjel. Og rakk derfor å være innom medlemsregisteret til hele tre politiske organisasjoner før 80-tallet hadde rukket å begynne; Unge Høyre, Unge Venstre og Sosialistisk Venstreparti. Det var på denne siden av skalaen den tidligere grammofonplateselgeren endte, han hadde neppe blitt leder av det offentlig oppnevnte Mannsrolleutvalget hvis det ikke var for at han ble oppfattet som en radikaler.
  • Han ga seg som mannsrolleideolog i 1989, da hadde han fått nok kjeft av hissige feminister, syntes han. Men samme år fikk han mye mer kjeft for en reportasjeserie i NRK Dagsnytt, hvor han avslørte tett kontakt mellom den noe diffuse massebetegnelsen «sentrale folk i Arbeiderpartiet» og Overvåkingspolitiet. Det var dette som ble den såkalte «Engen-saken», om møbelhandler Arvid Engen på Jessheim som var «edderkopp» i et system av bakvaskelser i Arbeiderpartiet og i norsk politietat.
  • Da var det tøft nok å være Arne Wam, men sikkert enda tøffere å være Sissel Rønbeck, miljøvernminister og gift med en utskjelt NRK-reporter. Wam «forsvant» til Østlandssendingen og holdt ut med vei- og føremeldinger i Oslo-regionen i flere år. Før han gikk til NRK-Aktivum og deretter til NSB.
  • Hvor han, som konstituert konserndirektør, garantert kommer til å bli skjelt ut på nytt. Han kan komme publikum i møte med å rette opp et par av sine egne «påfunn» som mellomdistansesjef. Ved å snu setene på Vestfoldbanen og skaffe oss trillevogndamene tilbake.