En mann i kamp

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VLADIMIR PUTIN

vant gårsdagens russiske presidentvalg akkurat som han ville. Etter seieren dro han rett til et boksestudio i Tskejkhov utenfor Moskva, veide seg inn, og gikk løs på en sandsekk for åpne TV-kameraer.

Russiske velgere fikk se det de ville; bilder av en handlekraftig, sterk president. Omverdenen fikk sine bangeste anelser anskueliggjort; Russland har en president som er sterk og utfordrende, en president som har et kraftfullt mandat fra sitt folk til å utfordre både demokratiske spilleregler og verden rundt seg. For Putin skal regjere i fire år til - minst.

Russiske medier meldte i går ikke noe om hva som var Putins matchvekt i boksestudioet, men uavhengige meningsmålere meldte at han ifølge valgdagsmålingene hadde fått en oppslutning på 69 prosent av velgerne.

DET MEST SPENNENDE

ved presidentvalget var om Putin ville få oppslutning fra mer enn 50 prosent. Det hadde han sikret seg allerede klokka 16.00 norsk tid i går, fem timer før valglokalene stengte. Putin hadde ingen reelle motkandidater. Han kontrollerer alle sentrale medier, og er Russlands uten sammenlikning mest populære politiker.

Til tross for det ventede utfallet av valget var det en kampvillig president som avla sin stemme sammen med sin kone Ludmilla i Moskva sentrum i går.

- Jeg lærte da jeg drev med idrett å ha respekt for mine motstandere. De har gjort meg den ære å delta i konkurransen, sa Putin da han stemte i går. Det var så vidt han greide å skjule smilet. For både Putin, resten av Russland og resten av verden visste at han ikke hadde noen grunn til å ha noen som helst respekt for sine motkandidater, som med ett unntak var politiske lettvektere.

ETTER EN DØRGENDE

kjedelig valgkamp der presidenten ikke har deltatt, knytter nå all spenning seg til hvilke valg Putin gjør nå som han har et klart mandat fra velgerne. Rundt 70 prosent av stemmene i et valg med godt over 50 prosents valgdeltakelse gir Putin et mye sterkere mandat enn han hittil har hatt. Russland vil bli mer autoritært. Det eneste spørsmålet er hvor mye.