Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«En mann kjørte gjennom New York og skjøt folk som så arabiske ut»

Muslimene i USA føler seg uthengt og mistenkt som terrorister og Saddam-tilhengere. Krigen har forverret situasjonen deres.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

WESTBURY, LONG ISLAND (Dagbladet): - Vi ser på krigen mot Irak som brudd på folkeretten fordi den er ført uten støtte fra FN. Amerikanske medier anklager oss for å støtte terror fordi vi er muslimer, sier direktør Ghazi Khankan i New York-avdelingen av Rådet for amerikansk-islamske forbindelser.

- Krigen i Irak har satt amerikanske muslimer i ei vanskelig klemme. Vi støtter ikke terror, og vi vil forsvare USA. Men vi vil at Amerika skal føre en balansert og rettferdig utenrikspolitikk. Problemene skapes av klikken som fører utenrikspolitikken.

- De utnytter frykten etter terrorangrepene, sier han.

Har politivakt

Vi treffer Khankan i moskeen i Westbury på Long Island, en times kjøretur fra Manhattan. Fredagsbønnen er akkurat over. Den fullpakkete moskeen har politivakt fordi hatet mot muslimene blusset opp etter terrorangrepene mot New York 11. september 2001.

- For noen dager siden kjørte en mann gjennom New York og skjøt folk som så arabiske ut. Han drepte en fra Ghana, Russland, India og Jemen. En femte mann fra Jemen er livstruende skadd.

- Da morderen ble tatt, sa han at han ville hevne terrorangrepene forteller Khankan. For ett år siden intervjuet Dagbladet Khankan. Da arbeidet han for å hjelpe muslimer som var blitt fengslet på terrormistanke, uten advokathjelp og innsyn i sakene.

- Vi får fortsatt ikke vite hvor mange som sitter fengslet, eller hvem de er, sier Khankan.

Han mener at fullmaktslovene som kalles «The Patriot Act», bryter med menneskerettighetene i grunnloven.

- Muslimene i USA sluttet seg til fredsbevegelsen før krigen startet. Nå som den er utkjempet, vil vi at USA skal trekke seg ut, og overlate ansvaret for gjenoppbyggingen i Irak til FN, sier Khankan.

- Folket ble lurt

- Masseødeleggelsesvåpnene var bare et påskudd for å tvinge gjennom et regimeskifte. Det amerikanske folket ble lurt. Dette er ikke Amerikas krig, det er en krig vi fører for Israel, sier han.

- President George Bush får dårlige råd fra konservative rådgivere, sier han og peker på viseforsvarsminister Paul Wolfowitz, Richard Perle og tidligere CIA-sjef James Woolsey.

- Vi er tilhengere av at land retter seg etter FNs resolusjoner, men det må gjelde alle land. Israel har brutt minst 65 av Sikkerhetsrådets resolusjoner. Vi er tilhengere av å gjøre hele Midtøsten til en sone fri for masseødeleggelsesvåpen. Så vidt vi i dag vet, er det bare Israel som har slike våpen, sier Khankan.

- Mange er redde for å ta opp dette temaet av redsel for å bli stemplet som antisemitter, sier Khankan.

«En utfordring»

Han sier at det forverrede klimaet for amerikanske muslimer er en utfordring til å formidle det han kaller riktig kunnskap om islam og muslimer.

I et hefte som han kaller en «En overlevelsespakke for muslimer», oppfordres muslimer til å utvide sine kontakter med naboer, nærmiljø og lokale politikere.

- Israels okkupasjon av palestinske landområder er rota til denne konflikten, sier Ghazi Khankan.

BER OM FRED: - Irak-krigen føres for Israel, sier Ghazi Khankan, direktør for New York-avdelingen av Rådet for amerikansk-islamske forbindelser. Her i moskeen i Westbury, Long Island, utenfor New York.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media