Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- En mann måtte holde hodet sitt på plass så det ikke skulle falle av

Leger Uten Grenser og Amnesty sjokkert over volden i Den sentralafrikanske republikk.

BLIR STADIG VERRE:  Situasjonen i Den sentralafrikanske republikk blir stadig mer voldelig, og både Amnesty og Leger Uten Grenser melder om etnisk rensing og blodhevn. Bildet er fra midten av januar. Foto: Eric Feferberg/Afp/Scanpix
BLIR STADIG VERRE: Situasjonen i Den sentralafrikanske republikk blir stadig mer voldelig, og både Amnesty og Leger Uten Grenser melder om etnisk rensing og blodhevn. Bildet er fra midten av januar. Foto: Eric Feferberg/Afp/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det virker som om det ikke er nok å drepe hverandre. Det skal skje på mest mulig grusomt vis, sier Lindis Hurum, i Leger Uten Grenser. Inntil forrige uke jobbet den norske nødhjelpskoordinatoren i landet. 

Kutter ører og brystvorter
Hurum har ledet Leger Uten Grensers arbeid i flyplassleiren til Leger Uten Grenser i Den sentralafrikanske republikk i to måneder . Hun har opplevd helt groteske ting:

- Vi ser pasienter som har fått kappet av neser, ører og brystvorter. En mann som kom til oss, måtte holde hodet sitt på plass så det ikke skulle falle av. Han var blitt hugget med øks på begge sider av halsen, forteller Hurum i en pressemelding.   

- Er virkelig situasjonen så ille?

- Ja, dette er dessverre ikke overdrevet, og det hele er ganske voldsomt og forferdelig. Jeg har vært i Leger Uten Grenser siden 2006, og dette har utvilsomt vært mitt tøffeste oppdrag. Dette er menneskeskapt, det er hat og det er vold, sier Hurum til Dagbladet.

Hun forteller at mannen som holdt hodet sitt på plass da han ankom til leiren var en av de som Leger Uten Grenser ikke greide redde livet til.

- Sinna unge menn Det er de to væpnede gruppene eks-seleka og anti-balaka som står bak det meste av volden i Den sørafrikanske republikk.

I DEKNING:  Muslimen Marabou Husein Aba Ali har søkt tilflukt i en moské, sammen med 3500 andre muslimer. Her venter de på transport bort fra hovedstaden Bangui til nabolandet Chad, for å unngå å bli drept i det som Amnesty mener er en etnisk rensing av muslimer. Foto: Jerome Delay/Ap/Scanpix
I DEKNING: Muslimen Marabou Husein Aba Ali har søkt tilflukt i en moské, sammen med 3500 andre muslimer. Her venter de på transport bort fra hovedstaden Bangui til nabolandet Chad, for å unngå å bli drept i det som Amnesty mener er en etnisk rensing av muslimer. Foto: Jerome Delay/Ap/Scanpix Vis mer

- Men situasjonen er uoversiktlig. Det er mange forskjellige grupperinger, i tillegg til andre deler av befolkningen: Som sinna unge menn som har mistet familie og venner, og som ikke har noe mer å tape. Internasjonale styrker er på plass i landet, uten at de klarer å stoppe volden. Heller tvert om, sier Hurum og fortsetter:

- Vi registrerer at volden eskalerer. Nå trengs det en politisk løsning, men også enormt mye mer humanitær hjelp. Det finnes mange uskyldige barn, familier og gamle som trenger hjelp. Opp mot én million mennesker er på flukt, sier Hurum.

Leger Uten Grenser har hjulpet 100.000 fordrevne, som har søkt tilflukt på flyplassen i hovedstaden Bangui. Nødhjelpskoordinater Hurum er skremt over hva som nå utspiller seg i landet.   

- Etnisk rensing Amnesty kommer i dag med en rapport, der det framgår at etnisk rensing pågår i Den sentralafrikanske republikken. De internasjonale fredsbevarende styrkene i landet klarer ikke å forhindre den etniske rensingen, som har pågått siden tidlig i januar.

- Militsen anti-balaka utfører voldelige angrep i et forsøk på etnisk rensing. Resultatet er muslimsk masseflukt av historiske dimensjoner, sier Joanne Mariner, rådgiver i Amnesty International.

PÅ FLUKT:  En kvinne og hennes to små tvillinger har søkt tilflukt på flyplassen i hovedstaden Bangui. Her drives et senter som hjelper folk på flukt. Foto: Luc Gnago/Reuters/Scanpix
PÅ FLUKT: En kvinne og hennes to små tvillinger har søkt tilflukt på flyplassen i hovedstaden Bangui. Her drives et senter som hjelper folk på flukt. Foto: Luc Gnago/Reuters/Scanpix Vis mer

Hjelpeorganisasjoner advarer om matkrise, siden mange av butikkene i landet ble drevet av muslimer. FNs matvareprogram skal i dag fly ut varer, siden det er for farlig å transportere mat uten militær eskorte, melder BBC.

- Muslimer som rammes Leger Uten Grenser opplever samme tendens:

- Hele sivilbefolkningen er rammet av volden, men den siste tiden ser vi et spesielt mønster som har begynt å avtegne seg: Både i Bangui og nordvest i landet ser vi nå at den muslimske minoritetsbefolkningen blir utsatt for kollektive hevnangrep, sier Hurum.  

Hun utdyper:

- Da jeg kom ned for rundt to måneder siden, var det like ille på begge sider. Men etter hvert har det utviklet seg til en klar kamp mellom muslimer og kristne. De kristne er jo i sterkt flertall i landet, så vi ser nå en å massedeportering og flukt i landet.

Plyndring og kamper Kamphandlinger og plyndring fortsetter uavbrutt i Bangui. Bare i januar behandlet Leger Uten Grenser over 1650 muslimske og kristne sårede etter volden.    

MANGE DREPTE:  En mann ligger død på gata i hovedstaden Bangui. Ifølge fotograf Siegfried Modola, ble mannen drept av Den afrikanske unionens fredsbevarende styrker. Mannen var med i en gruppe som skal ha forsøkt å brenne liket av en muslim som de hadde drept. Foto: Siegfried Modola/Reuters/Scanpix
MANGE DREPTE: En mann ligger død på gata i hovedstaden Bangui. Ifølge fotograf Siegfried Modola, ble mannen drept av Den afrikanske unionens fredsbevarende styrker. Mannen var med i en gruppe som skal ha forsøkt å brenne liket av en muslim som de hadde drept. Foto: Siegfried Modola/Reuters/Scanpix Vis mer

30.000 flyktninger har krysset grensen til Tsjad. 10.000 er i Kamerun. I Bangui samler muslimske familier seg i en egen leir ved flyplassen, i en moské, og på andre isolerte plasser, i håp om å finne beskyttelse eller komme seg ut av landet. Den kristne majoritetsbefolkningen er også rammet, og tusener lever i panikk. Hundretusener av mennesker søker tilflukt på religiøse sentre i byer og på flyplassen i Bangui, hvor de bor under grusomme forhold.   

- Det er sjokkerende hvordan denne volden rammer hele sivilbefolkningen. Volden er vilkårlig og tilsynelatende umulig å stanse, og de siste månedene har den nådd ufattelige nivåer, sier Hurum.    

PROTESTERER:  Innbyggere i Lakouenga-området i Bangui brenner dekk i protest etter at en mann ble drept tidligere i år. Foto: Emmanuel Braun/Reuters/Scanpix
PROTESTERER: Innbyggere i Lakouenga-området i Bangui brenner dekk i protest etter at en mann ble drept tidligere i år. Foto: Emmanuel Braun/Reuters/Scanpix Vis mer
ETNISK RENSING:  Situasjonen i Den sentralafrikanske republikk blir mer og mer voldelig. Bildet er fra desember, i hovedstaden. Foto: Rebecca Blackwell/Ap/Scanpix
ETNISK RENSING: Situasjonen i Den sentralafrikanske republikk blir mer og mer voldelig. Bildet er fra desember, i hovedstaden. Foto: Rebecca Blackwell/Ap/Scanpix Vis mer
Hele Norges coronakart