En martyr er skapt

Sjeik Ahmed Yassin kan vise seg å være langt farligere død enn levende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HAN HØRTE OG SÅ DÅRLIG, og han satt i rullestol. En pipende stemme som forkynte hellig krig og voldelig kamp mot Israel, var hans viktigste våpen. Når sjeik Ahmed Yassin talte, tok hans tilhengere det han sa på alvor.

Sjeik Yassin var grunnleggeren og den åndelige lederen av den militante islamistiske organisasjonen Hamas, men han hadde tilhengere langt utenfor denne gruppa. I live var sjeik Yassin et symbol, og en religiøs leder med enorm innflytelse. I døden er han blitt en martyr, en av palestinernes viktigste noensinne.

Når man tar livet av et symbol, utløser man krefter det er vanskelig å kontrollere. Når Hamas uttaler at gårsdagens likvidering av sjeik Yassin «har åpnet helvetes porter», er det ingen grunn til å tro at gruppa ikke mener alvor.

- Livet til mange israelere er reddet, sa en talskvinne for den israelske hæren etter at en israelsk rakett hadde drept sjeik Yassin tidlig i går morges.

Statsminister Ariel Sharon var heller ikke seint ute med å gratulere landets væpnede styrker med innsatsen. Når status skal gjøres opp og Hamas har fått sin hevn, er det grunn til å frykte at tallet på drepte israelere vil bli høyt. Slike aksjoner som dette fører som regel til mer og ikke mindre vold. Det burde vel israelerne vite av tidligere erfaringer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer