En martyr er skapt

Sjeik Ahmed Yassin kan vise seg å være langt farligere død enn levende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAN HØRTE OG SÅ DÅRLIG, og han satt i rullestol. En pipende stemme som forkynte hellig krig og voldelig kamp mot Israel, var hans viktigste våpen. Når sjeik Ahmed Yassin talte, tok hans tilhengere det han sa på alvor.

Sjeik Yassin var grunnleggeren og den åndelige lederen av den militante islamistiske organisasjonen Hamas, men han hadde tilhengere langt utenfor denne gruppa. I live var sjeik Yassin et symbol, og en religiøs leder med enorm innflytelse. I døden er han blitt en martyr, en av palestinernes viktigste noensinne.

Når man tar livet av et symbol, utløser man krefter det er vanskelig å kontrollere. Når Hamas uttaler at gårsdagens likvidering av sjeik Yassin «har åpnet helvetes porter», er det ingen grunn til å tro at gruppa ikke mener alvor.

- Livet til mange israelere er reddet, sa en talskvinne for den israelske hæren etter at en israelsk rakett hadde drept sjeik Yassin tidlig i går morges.

Statsminister Ariel Sharon var heller ikke seint ute med å gratulere landets væpnede styrker med innsatsen. Når status skal gjøres opp og Hamas har fått sin hevn, er det grunn til å frykte at tallet på drepte israelere vil bli høyt. Slike aksjoner som dette fører som regel til mer og ikke mindre vold. Det burde vel israelerne vite av tidligere erfaringer.

I JANUAR 1996 DREPTE den israelske sikkerhetstjenesten Yahya Ayyash, den såkalte «ingeniøren», som hadde vært hjernen bak flere av selvmordsaksjonene til Hamas. I løpet av noen uker ble 60 israelske busspassasjerer drept i tre selvmordsaksjoner, som hevn for likvideringen av Ayyash. Disse selvmordsaksjonene førte igjen til at statsminister Shimon Peres tapte det israelske valget bare noen måneder seinere. Paradoksalt nok var det ikke bare Peres, men også den israelsk-palestinske fredsprosessen som da led nederlag.

På samme tid satt Ahmed Yassin i israelsk fengsel og sonet en livstidsdom for å ha gitt ordre til likvideringer av palestinere som hadde samarbeidet med den israelske okkupasjonsmakten. Trolig hadde Hamas-lederen sittet i fengsel ennå - dersom ikke israelsk etterretning hadde gjort en kjempetabbe.

I 1997 ble Khalid Meshal, en Hamas-leder på mellomnivå, forsøkt snikmyrdet med gift i Jordans hovedstad Amman. Meshal overlevde, men to israelske agenter fra etterretningsorganisasjonen Mossad ble arrestert. Saken ble både pinlig og politisk vanskelig for israelerne. For å «reparere» på skadene, ble sjeik Yassin sluppet fri fra fengslet. Dermed var også «ånden i flaska» sluppet løs. For Yassin dro rett til Gaza, der han ble den store inspiratoren for palestinske islamister.

FOR ET HALVT ÅR SIDEN mislyktes israelerne i å ta livet av sjeik Yassin, i går lyktes de altså. Men hva er motivene bak?

For ei drøy uke siden svor israelske myndigheter kraftig hevn etter to selvmordsaksjoner i byen Ashdod, der ti mennesker ble drept. Gårsdagens likvidering er nok en del av denne hevnaksjonen, men stikker langt dypere. Yassin sto øverst på israelernes liste over personer som skulle likvideres. Men drapet må også sees i en bredere politisk sammenheng.

Statsminister Ariel Sharon har gjort det klart at israelerne vil trekke seg ut av Gaza. Da israelske okkupasjonssoldater forlot Sør-Libanon for snart fire år siden, var det etter at den sjiamuslimske islamistorganisasjonen Hizbollah hadde gjort hverdagen til et helvete for dem. Ariel Sharon vil neppe at Israel skal forlate Gaza som et uttrykk for svakhet, men tvert om. Det gjelder å vise styrke.

Selv om Yassin og flere andre Hamas-ledere er blitt likvidert av israelerne, er mye av det politiske og militære lederskapet intakt. Og nye rekrutter strømmer til. Vold og motvold har hittil ikke vist seg å være særlig fredsskapende i Midtøsten.

Martyren sjeik Ahmed Yassin kan vise seg å være langt farligere død enn levende.