- En meget alvorlig sak for BA-HR

Advokathuset BA-HR er i krise. I forbindelse med Tønne-saken snakker de ansatte stort sett bare om en ting: Hvem er det som lekker?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er en meget alvorlig sak for oss og for den person som lekker fortrolige opplysninger. Vi lever av at våre kunder har hundre prosent tillit til oss, sier seniorpartner Anders Eckhoff, som firmaet har valgt som talsmann i denne saken.

- Hadde det ikke vært bedre om Tore Tønne hadde sendt en regning direkte til Kjell Inge Røkke og Aker RGI?

- I ettertid er ingen uenig i det.

- Ble ikke honoraret fakturert slik for å skjule at Tønne jobbet for Røkke?

- Jeg tror ikke det. Veldig mange visste at Tønne jobbet for Røkke, han var jo med på masse.

Inhabil

Anders Eckhoff karakteriserer seg selv som en venn av Tønne. Han visste at Tønne tok opp et lån på tre millioner i en norsk bank mens han ledet Norway Seafoods for å kjøpe to hytter for tilsammen nærmere fire millioner. Da BA-HR i et notat skrev at Tønnes lån til Aker RGI stammet fra hans tid i Norway Seafoods, var det en glipp, en forveksling av långiver som Eckhoff nå tar på sin kappe. Advokat Øyvind Eriksen skrev notatet til internt bruk på 10 minutter. Eckhoff bare gløttet igjennom det.

Fordi BA-HR visste om lånet fikk de en amerikansk jurist til å vurdere habiliteten til Tønne. Som nestleder må han overta de gangene Røkke er inhabil i forbindelse med Aker RGI-saker i Kværner-styret.

Amerikanerne konkluderte motsatt av BA-HR: Tønne var inhabil hvis han beholdt lånet. BA-HR mente dermed at Tønne fortest mulig måtte kvitte seg med lånet og foreslo at dette kunne nedbetales med honoraret for den jobben han gjorde i forbindelse med fusjonen. At prosjekt «Northstar» ble brukt, var mest fordi det var praktisk i forbindelse med fakturering overfor Aker RGI.

Tønne enig

Etter det Dagbladet erfarer, var Tønne enig i dette forslaget og innstilt på at så skulle skje. Men siden han ikke sendte noe honorarkrav, ble ikke pengene utbetalt til Tønne før nå i oktober da han etter purring omsider sendte regning.

Lånet til den norske banken ble overtatt av Røkke uten at det foreløpig er betalt avdrag.

- Hvorfor lager dere såkalte tekniske datarapporter hvor det framkommer timesatser på nærmere 10000 kroner timen?

- Vi lager det normalt ikke. I min over 30-årige advokatpraksis har jeg aldri sett denne datautskriften, men det dreier seg altså om dataprogram med utgangspunkt i våre standardsatser som kan brukes for å se hva man faktisk har inntjent pr. time. Vi trodde først at dette var et forfalsket dokument fordi ingen hadde sett det før.

Eckhoff sier at klienten, altså Kjell Inge Røkke, heller ikke har sett datautskriftene, men at han har vært innforstått med at det skulle betales halvannen million til Tore Tønne.