En mektig mann

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Christian Bjelland er en betydelig samler av norsk samtidskunst. Det er utmerket. Christian Bjelland er også styreleder for Nasjonalmuseet for samtidskunst. Det er også utmerket, men da melder spørsmålet seg: Kan og bør man være begge deler samtidig? Et opplagt problem er om privatsamleren Bjelland er interessert i samme kunstverk som Nasjonalmuseet han er styreleder for. I et slikt tilfelle må privatsamleren selvsagt vike plass for styrelederen. Men det forutsetter at styreleder Bjelland kjenner innkjøpskomiteens interesse, og det er ikke gitt. I tilfeller der privatsamler Bjelland gis anledning til å kjøpe før utstillingsåpning kan han komme sin innkjøpskomité i forkjøpet.

Men det finnes også andre skjær i sjøen. Styrelederen for Nasjonalmuseet for samtidskunst er en mektig mann. Man kan aldri se bort fra kunstnere også av den grunn er positive når privatsamler Bjelland dukker opp og vil kjøpe. Selv om Bjelland er pinlig korrekt og aldri blander sine roller, vil verken han eller offentligheten kunne kjenne motivene eller vurderingene til alle han handler med. Her bør museets styre tenke seg grundig om og vurdere strengere retningslinjer for styremedlemmers privatkjøp av kunst.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer