- En mektig tale av en liten vever kvinne

Suu Kyis tale gjorde ikke bare sterkt inntrykk på Stoltenberg.

GJØR INNTRYKK: Den lille kvinnen fra Burma gjør sterkt inntrykk på alle som får møte og høre henne. Etter Nobelforedraget var det ikke bare Jens Stoltenberg hun gjorde sterkt inntrykk på. Francis Sejersted, som i 1991 var leder i Nobelkomiteen da Suu Kyi fikk prisen, forteller til Dagbladet at det var mange som var rørt under talen hennes i Oslo rådhus i dag. Foto: Scanpix
Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
GJØR INNTRYKK: Den lille kvinnen fra Burma gjør sterkt inntrykk på alle som får møte og høre henne. Etter Nobelforedraget var det ikke bare Jens Stoltenberg hun gjorde sterkt inntrykk på. Francis Sejersted, som i 1991 var leder i Nobelkomiteen da Suu Kyi fikk prisen, forteller til Dagbladet at det var mange som var rørt under talen hennes i Oslo rådhus i dag. Foto: Scanpix Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Aung San Suu Kyi rørte en hel verden med sitt Nobelforedrag i Oslo i dag, da hun snakket om hvordan fredsprisen åpnet en dør i hennes hjerte.

En hel verdenspresse fulgte med da Suu Kyi omsider fikk holde sitt foredrag. CNN sendte direkte fra Oslo rådhus da Burmas frigjøringskvinne snakket til en lyttende verden.

Her hjemme gjorde hun dypt og inderlig inntrykk på Norges politiske elite, som var godt representert i Oslo rådhus. Les hele talen hennes her.

- En mektig tale av en liten vever kvinne. Det var helt spesielt å høre henne tale 21 år etter at hun skulle holdt talen, sier statsminister Jens Stoltenberg og Ap-leder til NRK etter Aung San Suu Kyis Nobelforedrag i Oslo rådhus.

Han, som flere andre la merke til Suu Kyis tunge vekt på menneskerettigheter og behovet for demokrati for å få til fred.

- Det var en tale som ikke bare handlet om situasjonen i Myanmar. Hun er opptatt av å være nøktern, sier Stoltenberg.

Også hos Høyre-leder Erna Solberg gjorde talen til Suu Kyi sterkt inntrykk:

- Særlig hennes vitnesbyrd om at prisen påvirket henne på en slik måte at hun kunne holde ut lengre i husarrest, sier Solberg til NRK.

- En politisk helt
Høyres utenrikspolitiske talskvinne, Ine Marie Eriksen Søreide, synes talen var rørende.

- Den gikk dypt inn i verdiene som styrer hennes liv. Hun har alltid vært en politisk helt for meg. En helt for hele verden. Hun er en enorm kraft som får verden til å lytte, slik vi hørte her i Oslo rådhus her i dag, sier Eriksen Søreiede til Dagbladet.

tidligere Høye-leder og statsminister Kåre Willoch sier til NRK at han «gledet seg over hvert ord» av talen.

- Alt gjorde inntrykk. Helt fantastisk. Den var fullendt i form.

- Det var en rørende tale. Det hun sa om godhet og smerte gjorde kanskje mest inntrykk på meg, sier barne- og likestillingsminister Inga Marte Thorkildsen til NRK.

- Vi kan jo bare tenke oss til hvordan hun må ha hatt det i alle årene i ensomhet.

- Personlig tale
Francis Sejersted, professor i historie, som var leder av Nobelkomiteen da Suu Kyi fikk prisen i 1991, synes det var en personlig tale.

- Det var rørende høre hennes egne ord hvordan prisen førte henne ut av isolasjonen. Talen var åpenbart dypt følt. Folk i salen var rørt, sier han til Dagbladet.

- Ydmyk
Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik var selvsagt også tilstedet i Oslo rådhus. Han har personlig involvert seg sterkt i Suu Kyis sak og fred i Burdam. Selv fikk han besøk av Suu Kyi på Oslosenteret tidligere i dag, noe omtalte som «en drøm som går i oppfyllelse».

- Talen er framført på hennes sedvanlige ydmyke vis, men den var innholdsmessig sterk. Hun minnet oss på at vi ikke må glemme de andre politiske fangene, sa Bondevik til Dagbladet etter seremonien i Oslo rådhus.

Bondevik legger også vekt på at hun inkluderte alle gruppene i landet i den politiske dialogen, også militæret og de etniske minoritetene.

BLE HEDRET MED STASELIG MIDDAG:  Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik har lenge ventet på besøk fra Aung San Suu Kyi. I går fikk han endelig treffe henne i Oslo, sammen med kona Bjørg. Her møtes de sammen med Jens Stoltenberg og Ingrid Schurerud før middagen på Akershus festning fredag kveld. 
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
BLE HEDRET MED STASELIG MIDDAG: Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik har lenge ventet på besøk fra Aung San Suu Kyi. I går fikk han endelig treffe henne i Oslo, sammen med kona Bjørg. Her møtes de sammen med Jens Stoltenberg og Ingrid Schurerud før middagen på Akershus festning fredag kveld. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer