Britisk dommer i hardt vær:

- En menneskerett å ha sex med kona

Uttalelsen kom i forbindelse med en rettssak. Nå får dommeren krass kritikk.

LONDON: The Court of Protection and Central Family Court i London. Foto: Pa Photos/Nick Ansell
LONDON: The Court of Protection and Central Family Court i London. Foto: Pa Photos/Nick AnsellVis mer

Mandag havnet den britiske dommeren, Sir Anthony Paul Hayden, i hardt vær etter å ha sagt at det er en menneskerett for en mann å ha sex med sin kone.

Uttalelsen kom i forbindelse med at dommeren skulle vurdere om det skal innføres en rettsordre som hindrer den omtalte mannen i å ha sex med kona. Ekteparet har vært gift i 20 år.

Dette er for å forhindre voldtekt da kona, grunnet mental helse, trolig ikke lenger er i stand til å gi samtykke. Dommeren har ennå ikke tatt en avgjørelse i saken, skriver The Guardian.

- Legitimerer kvinnehat

Til tross for at dette er en uvanlig problemstilling for britiske domstoler, er det dommerens kontroversielle uttalelse som har vekket oppsikt.

- Dette legitimerer kjønnsdiskriminering og kvinnehat. Ingen mann i Storbritannia har en juridisk rettighet til å ha sex. Manglende samtykke er det samme som voldtekt, skrev Thangam Debbonaire, parlamentsmedlem fra britiske arbeiderpartiet, på Twitter.

Hun mener dommeren sender farlige signaler med en slik uttalelse, og sier hun vil ta saken videre.

- Skremmende

Sophie Walker, leder for Kvinnenes Likhetsparti i Storbritannia, mener dommerens uttalelser er skremmende.

- Hva slags håp har kvinner for likestilling når mannlige dommere ikke forstår samtykke, twitret hun på mandag.

Den feministiske bloggeren Claire Heuchan fra Skottland, kjent som «Sister Outrider» på Twitter, er også rystet over uttalelsen.

- Sex ikke er en menneskerett. Selvbestemmelse over egen kropp derimot, det er definitivt en menneskerett.

Norge får kritikk

I juli i fjor innførte Sverige samtykkeloven om voldtekt. Loven innebærer at seksuell omgang er voldtekt dersom den ene parten ikke eksplisitt har gitt uttrykk for at det frivillig.

Sverige har tidligere hatt liknende lovgivning som Norge har i dag, hvor seksuell omgang blir ansett som voldtekt dersom det skjer gjennom vold, trusler eller med en person som er ute av stand til å motsette seg handlingen.

Norge har tidligere fått kritikk fra flere internasjonale instanser for å ikke ha innført en samtykkelov.

- At jenta har sagt klart ifra om at hun ikke ønsker sex, er ikke nok. Mange undersøkelser viser at holdningen fra denne loven også gjenspeiles i holdninger i store deler av Norges befolkning, skriver Amnesty.

Dette meldte Dagbladet i juli i fjor.