- En menneskeskapt katastrofe

Markedene i Jerusalem flyter over av varer, men i Gaza hersker sult og nød. Lege Mads Gilbert ber Norge sende akutt hjelp til palestinerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Situasjonen er kritisk for de 1, 4 millioner palestinere som bor på Gazastripen, verdens tettest befolkede område. De siste dagers israelske angrep i Gaza har ødelagt strøm-, vann- og matforsyningene.

- Mens palestinerne på Gazastripen sulter, er det her i Jerusalem få kilometer fra Gaza, overflod av mat. Markedene er overfylte. Den humanitære katastrofen som vi ser i Gaza er hundre prosent menneskeskapt, sier legen Mads Gilbert til Dagbladet.no.

Sammen med en annen representant for den norske Palestinakomiteen er han invitert til Ramallah på Vestbredden av hjelpeorganisasjonen Den røde halvmåne.

Sanitære forhold

Hovedkraftstasjonen er bombet og vannverket ute av drift, dette gjør situasjonen kritisk for sivilbefolkningen som nå lider på grunn av mangel på strøm og vann.

Det vil ta rundt et halvt år å bygge opp igjen kraftstasjonen som ble bombet av det israelske militæret, imens er husholdningene avhengige av generatorer.

- Israels angrep har ikke bare gått utover drikkevannet, men også kloakksystemet i området. Forutsetning for at kloakksystemet skal fungere er nemlig strøm til pumpene som driver kloakkanlegget. Når kloakksystemet ikke fungerer som det skal, fører dette til dårlige sanitære forhold som øker spredning av mage- og tarminfeksjoner, sier Gilbert.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer