En mer global globalisering

Globalisering som fenomen har vært med på å gjøre verden til et bedre sted å leve.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Verdensbankens møte i Oslo er over. Jeg vil gi ros til politi og demonstranter for at det ble en fredelig foreteelse. Det forhindrer ikke at jeg fortsatt mener demonstrantene tar grunnleggende feil når de tegner et bilde av globaliseringen som den store, stygge ulven og forsøker å gjøre de store, internasjonale institusjoner til de verste blant de verste.

Jeg mener at globalisering som fenomen har vært med på å gjøre verden til et bedre sted å leve. Dernest er jeg av den oppfatning at globaliseringen må gjøres mer global, slik at flere mennesker kan oppleve vekst og utvikling. Da er Verdensbanken og andre internasjonale organisasjoner viktige redskaper.

Globaliseringen har gjort oss alle rikere. Noen studier viser at mellom 1965 og 1998 har den rikeste femtedelen av verdens befolkning økt sin inntekt med 75 prosent, mens den fattigste femtedelen har økt inntekten med mer enn 100 prosent På 1990-tallet har antallet ekstremt fattige blitt redusert fra 1,3 mrd. til 1,2 mrd. mennesker. Dette er én del av bildet. Samtidig står vi overfor formidable utfordringer flere steder i verden, både i forhold til økonomisk og demokratisk utvikling. Fortsatt lever 2,8 mrd. mennesker av mindre enn 2 dollar om dagen. Og fortsatt krenkes grunnleggende menneskerettigheter hver eneste dag.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer