Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

En mer human asylpolitikk

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En av vårens viktigste politiske saker er behandlingen av ny utlendingslov. Om kort tid vil Regjeringen endelig presentere sitt utkast etter at framleggelsen er blitt utsatt flere ganger. Årsaken til utsettelsene er intern strid i regjeringspartiene om flere sentrale punkter, ikke minst rundt spørsmålet om 21 års aldersgrense for ekteskap. SV og Senterpartiet er mot en slik aldersgrense, mens Arbeiderpartiet er delt i spørsmålet. Blant annet har integrasjonsminister Bjarne Håkon Hanssen signalisert at han er åpen for å vurdere en ny aldersgrense for å gifte seg med en utenlandsk statsborger.

Nå ser det heldigvis ut som motstanderne vinner striden. Det er i så fall en seier både for integreringspolitikken og for prinsippet om likebehandling. En slik lov ville være en særlov, som forskjellsbehandler norske borgere i den offisielle hensikt å hindre tvangsekteskap. Men det fins allerede både lover og virkemidler for å gripe inn overfor foreldre som gifter bort sine barn mot deres vilje. Innføringen av en aldersgrense vil ikke stanse dem som likevel praktiserer tvangsgifte. Loven ville i praksis bare være nok et hinder for innvandring, samtidig som den ville signalisere at noen borgere er likere enn andre i dette landet.

Et annet stridsspørsmål har handlet om i hvilken grad Regjeringen skal følge FN. Igjen ser det ut som tilhengere av en mer human flyktningpolitikk har vunnet fram. Det skal blant annet skje gjennom en endring av Utlendingsnemndas behandlingsrutiner, ifølge gårsdagens Aftenposten. Færre asylsaker skal avgjøres av en nemndsleder alene, og der norsk praksis kan være i strid med FNs anbefalinger, skal UNE innkalle til stornemdsmøte. Det er skritt i riktig retning.

De rødgrønne har kommet overraskende skjevt ut i asyl- og innvandringspolitikken. Mens partiene i valgkampen og i Soria Moria-erklæringen varslet en kursendring, har Bjarne Håkon Hanssen snarere styrt politikken med den samme jernhånd som sin forgjenger. Hvis Regjeringen både forkaster 21 års aldersgrense og legger seg tettere opp til FN, er noen av forventningene innfridd.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!