En merkelig høstsesjon

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • I vår tid med utstrakt terrorfrykt verden rundt var det en kjærkommen forsikring og en modig, personlig ytring av kongen og dronningen som i går valgte å kjøre ned Karl Johan i åpen Cadillac til den høytidelige åpningen av Stortinget. Det er ikke mange land der statsoverhodet kunne ha gjort noe slikt i dag. Mot denne bakgrunn er kongen og dronningens valg av åpen bil i det fine høstværet en ytring av vilje til å yte aktiv motstand mot å la trusler dirigere livet i vårt samfunn.
  • Kamp mot terroren var et viktig punkt både i trontalen som kongen leste, og i regjeringens beretning som regjeringens yngste statsråd la fram på haltende nynorsk. Børge Brende kunne hatt bruk for mer, ikke mindre, sidemålsundervisning.
  • Kommentarene i Stortingets vandrehall etter at kongen igjen hadde forlatt bygningen, handlet i går ikke om trontalen, men om mulighetene for regjeringskrise under budsjettbehandlingen i høst. De viste klart at dette blir en merkelig sesjon. Fremskrittspartiets Carl I. Hagen har en strategi foran neste stortingsvalg som innebærer at han sier opp stillingen som regjeringens parlamentariske grunnlag. I stedet for å ta Hagens avskjed på alvor, erklærer statsminister Kjell Magne Bondevik at han vil legge fram et budsjett med mange gode saker som Arbeiderpartiet vil like. I trontalen ble kampen mot arbeidsledigheten gjort til en hovedsak. Men samme dag som trontalen ble holdt, sa statsministeren i Dagsavisen at Kristelig Folkeparti ikke vil nøle med å kaste en Arbeiderparti-regjering dersom han selv må gå av.
  • Som om dette ikke var forvirrende nok, sa Arbeiderpartiets nestleder Hill-Marta Solberg i radioen i går morges at hennes parti ikke er det innlysende alternativet til Bondevik-regjeringen. Ingen av de sentrale aktørene synes å ha format til å skjære gjennom partitaktiske spill og manøvrer slik at velgerne blir tilbudt ekte ansvarlighet i styringen av landet.
  • Statsbudsjettet legges fram onsdag. Vi har et håp om at gårsdagens runddans får mer substans når det politiske spill framover skal handle om konkrete bevilgninger av ekte penger til konkrete formål av stor betydning for folk.