- En merkelig ulykke

Det er flere ting som ikke stemmer med stolheisulykken der Isabell døde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både svensk politi og den statlige svenske havarikommisjonen etterforsker heisulykken i Abisko i Nord-Sverige der 17 år gamle Isabell Hansen fra Narvik omkom tirsdag. Den svenske 16-åringen Alex Nildèn satt i samme stolheis som Isabell Hansen. Fra sykesengen har han fortalt at stolen foran løsnet og traff dem med stor fart.

To teknikere fra politiet i Kiruna fortsatte onsdag undersøkelsene av det snart 40 år gamle stolheisanlegget.

- Formålet er å undersøke om det er begått uaktsomme lovbrudd. Etterforskningen vil ta tid, og det er langt fram til noen konklusjon. Vårt bilde av ulykken nå er at en av stolheisene har løsnet og glidd langs vaieren mot den andre stolheisen. Det er årsaken til dette vi skal finne, sier politikommissær John Niva ved Kiruna politistasjon til NTB. Han leder politiets etterforskning.

Den svenske statlige havarikommisjonen besluttet onsdag at også de skal undersøke heisulykken. Kommisjonens leder, Olle Lundström sier til det svenske nyhetsbyrået TT at det synes vanskelig å finne en årsak til ulykken.

- Uten å vite nøyaktig hva som har skjedd, føles dette som en merkelig ulykke. Vi kan se for oss at en vaier sporer av eller hopper ut av ledd, men at en stolheis løsner, glir bakover og forårsaker en voldsom kollisjon, er uvanlig, sier Lundström.

Norrländska Socialdemokraten skriver onsdag at det bare har skjedd to ganger tidligere i Sverige at en stolheis har mistet festet til vaieren. Reglene for svenske stolheiser ble skjerpet etter at en 59-åring omkom i en tilsvarende ulykke i Ammarnäs i Västerbotten i 1987.

Plassjef Putte Eby ved Abisko Turiststasjon, som eier og driver den populære stolheisen, mener det er «dobbelt merkelig» at Isabell Hansen også falt ut av stolheisen i sammenstøtet. Ifølge øyenvitner ble hun funnet død på bakken like etter sammenstøtet av leirkamerater som kom i stolheisen bak henne.

- Sikkerhetsbøylen er konstruert slik at det ikke skal være mulig å falle ut for en voksen person. Barn kan gli under bøylen når de kjører sammen med voksne, sier Putte Eby til NTB.

Så venninnen dø

- Isabell skrek, men jeg var i sjokk og satt helt stille. Jeg tenkte bare: Nå kommer det til å gjøre vondt.

Dagen etter den første dødsulykken i svenske heisanlegg på 17 år var det en dempet stemning, men også hektisk toppsesong i Abisko turistanlegg som ligger 40 kilometer fra norskegrensen. Selv om både norsk og svensk statistikk forteller at stolheiser tross alt er et trygt framkomstmiddel, er Eby opptatt av å finne årsaken til dødsulykken ved anlegget.

- Våre tanker går først og fremst til de norske pårørende. Anlegget er stengt inntil årsaken er avklart og vi har forsikret oss om at alt er slik det skal være, sier Putte Eby.

Anlegget ble innviet i 1966 og er gjenstand for årlige inspeksjoner fra Det Norske Veritas. Ifølge Eby skjedde den siste inspeksjonen i mars i år.

- Veritas hadde noen små anmerkninger til gummiftringer inne i hjulhuset. Disse ble utbedret og godkjent i mai i år, og kan helt sikkert ikke ha noe med tirsdagens ulykke å gjøre. Før heisanlegget starter opp igjen, skal Veritas gjennomgå anlegger på ny for oss, sier Putte Eby.

(NTB)

<B>MINNET:</B> Isabell Hansen (17) ble minnet av venner i Narvik i går kveld.
<B>OMKOM: Isabell (17) var en av fire jenter som var spesielt utvalgt av Nord-norsk fredssenter til å delta på leiren.