En messe verd

Selv for seminarister fins det grenser for hvor mange ganger man kan ta seg betalt for en forfatter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Velkommen til Bokmesse. Skulle du bo i Oslo koster toget nå 108 kroner tur-retur. Så kommer inngangspengene. 110 kroner billetten. Er man et bokinteressert par er vi nå oppe i 436 kroner. Familier tør vi ikke tenke på. La for all del ungene spille Play Station hjemme.

I disse trange tider er det imponerende at mer enn 27 000 besøkende kjøpte seg adgang til bokas helgemekka, der det ligger fredfullt ved Nitelvas bredd på Lillestrøm. Og er man har kommet inn i helligdommen til Olav Thon, åpner selvsagt en verden av litteratur seg, som en eneste stor eventyrbok. Eller, ikke helt. For er du hektet, slik at du vil på seminar med levende forfattere også, er det igjen fram med lommeboka. 75 kroner for å delta på «seminar».

Slikt er jo nesten ikke penger. Det tilsvarer for eksempel bare to minutter på telefonen med en klarsynt, og forfattere vet nok mer om verden og framtida enn både Nette («fjernhealing»), Aurora («fornemmer energier») og Chani («født med røntgensyn») fra spåkoneannonsene. Og Snåsamannen, som var bokmessas konge i år, opptrådte aldeles uten ekstraavgift. Han tar som kjent aldri betalt. Bokbransjen derimot, har et mer frimodig forhold til å fakturere.

Så for bokjunkien, hun som vet det finnes mer mellom stive permer enn klarsyn og varme hender, var seminarmarkedet som å oppdage det som sto med liten skrift i kontrakten. For tre seminarer ble prisen 225 kroner, og for vårt par fra Oslo er vi da opp i 886 kroner for besøket. Nærmere tusenlappen, før en kaffe latte er drukket. For ikke å snakke om før ei bok er kjøpt. Det er litt av en overgang fra gratis teltbesøk.

Aftenposten melder at det var snakk om mer enn 100 seminarer, noen ikke mer enn 20 minutter lange. Mange var ikke annet enn en ekte forfatter som bedrev ordinær promotering av boka si. For næringsdrivende er selvsagt lykken å få kunden til å betale for å høre på markedsføring. Men, og igjen ifølge Aftenposten, gikk ikke salget som håpet. 35 mennesker kom til Thomas Hylland Eriksen, 32 til Gert Nygårdshaug. De var blant suksessene. Tore Renberg, vinneren av bokhandlerprisen i år samlet tjue. Jan Guillou samlet hele åtte brave tempelriddere. En eneste ville betale for å høre Frid Ingulstad.

Skal man betale ekstra for å høre en forfatter, blir det mer eksklusivt dess færre man er. 75 kroner for en halvtime på tomannshånd med Frid Ingulstad er ingen upris for en fan. Men for tjue kroner ekstra på inngangsbilletten kunne seminarene vært gratis. Det hadde skapt bedre stemning.

Fornøyelsesparker som Tusenfryd har skjønt prinsippet: Man tar én inngangspris, men da er også gynge og karusell, berg og dale bane og spøkelseshus innenfor gratis. Ekstrainntektene, de får man ta inn på Cola og sukkerspinn.