ÅPNER FOR LIKEKJØNNET EKTESKAP: Tysklands statsminister har sagt at de folkevalgte i det kristendemokratiske partiet CDU kan stemme etter egen overbevisning når et lovforslag om likekjønnet ekteskap skal stemmes over. Foto: Reuters / NTB Scanpix
ÅPNER FOR LIKEKJØNNET EKTESKAP: Tysklands statsminister har sagt at de folkevalgte i det kristendemokratiske partiet CDU kan stemme etter egen overbevisning når et lovforslag om likekjønnet ekteskap skal stemmes over. Foto: Reuters / NTB ScanpixVis mer

Pride:

En middag med et lesbisk par endret Merkel. Nå kan Tyskland åpne for likekjønnet ekteskap

Forbundskansleren åpner for at partifellene kan stemme slik de vil. Da blir likekjønnet ekteskap etter alt å dømme en realitet i Angela Merkels Tyskland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det var en opplevelse som forandret livet mitt, sa Tysklands forbundskansler Angela Merkel tidligere denne uka under et arrangement i Berlin.

Hun ble bedt om å forklare bakgrunnen for det som er et av de største politiske vendepunktene i Tyskland de siste par åra. Et politisk vendepunkt som kan åpne døra på vidt gap for likekjønnet ekteskap i den europeiske stormakta.

Opplevelsen som «forandret livet» til Merkel, bakgrunnen for det politiske vendepunktet, var en middag med et lesbisk par, skriver Los Angeles Times.

Åpner for avstemning

Tidligere i denne uka annonserte nemlig Angela Merkel at partiet hun leder - CDU - ikke lenger vil bruke partipisken på sine partifeller i saken om likekjønnet ekteskap.

I stedet skal de folkevalgte CDU-politikerne i Tysklands nasjonalforsamling få lov til å stemme etter egen overbevisning.

Det betyr i praksis at når et lovforslag om likekjønnet ekteskap blir forelagt den tyske Forbundsdagen, vil dette etter alt å dømme bli vedtatt. I Tysklands nasjonalforsamling er det nemlig flertall for forslaget.

Det er det også i befolkningen, ifølge Los Angeles Times, som skriver at 80 prosent av tyskere er for likekjønnet ekteskap.

Middagen

Forbundskansleren fra delstaten Mecklenburg-Vorpommern var nylig på middag hos en kvinne og hennes kvinnelige partner. Sammen tar det lesbiske paret hånd om åtte fosterbarn, ifølge Merkel.

Under middagen med det lesbiske paret og deres fosterbarn, ble Merkels forestillinger om likekjønnet ekteskap motbevist, forklarte hun under arrangementet i Berlin.

Argumentene hun tidligere har brukt for å argumentere mot likekjønnet ekteskap, var ikke gyldige lenger, het det videre fra Merkel.

- Hvis barnevernstjenesten overlater et lesbisk par med åtte fosterbarn, kan ikke staten lenger bruke argumentet om at det ikke er i barnets beste å bli adoptert av et likekjønnet ektepar, sa Merkel.

Ønsker Tyskland velkommen etter

Angela Merkel har i lengre tid vært motstander av en ny ekteskapsreform. Det foreslåtte lovforslaget Merkel nå gir CDU-politikere anledning til å stemme for, vil sikre likekjønnede par alle rettigheter.

Tidligere har lesbiske og homofile par i Tyskland kun hatt muligheten til å inngå partnerskap.

Ingvild Endestad, leder av FRI - foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold, reagerer med glede over nyheten.

- Jeg vil gratulere Tyskland, og ønske dem velkommen etter, sier FRI-lederen.

Hun tar forbehold om at lovforslaget ikke er vedtatt ennå, og mener CDU også kunne ha vært tydeligere i spørsmålet.

- Det hadde vært enda bedre hvis partiet som helhet hadde gått inn for dette, men resulterer dette i at folk kan ta egne valg om hvem de vil gifte seg med, er dette kjempepositivt, sier Endestad.

At nyheten kommer denne uka, er også spesielt gledelig for FRI. I disse dager arrangeres nemlig Pride i Norge og andre flere andre land.

- Etter et år med mange vonde nyheter på dette feltet, fra Tsjetsjenia, Indonesia og delvis her hjemme, er vi glad for alle framskrittene, sier Endestad.

Skal stemme denne uka

Seinest fredag er det ventet at medlemmene av den tyske nasjonalforsamlingen skal stemme over det nye lovforslaget.

Det har vært en prioritet for mange tyske politikere å hastebehandle lovforslaget. Etter Merkels fristilling av CDU-politikere, har behandlingen gått fort.

Forbundsdagen må klare å stemme over lovforslaget denne uka hvis de vil innføre reformen før valget i Tyskland i september.

CDUs søsterparti, det kristendemokratiske partiet CSU fra Bayern, kommer neppe til å støtte ekteskapsreformen. CDU og CSU samarbeider og blir kalt Unionspartiene. At Merkel nå går på tvers av CSU-standpunkter, mener en tysk statsviter er helt bevisst.

- Merkel har endret standpunkt for å hindre at opposisjonen kan angripe henne på dette under valgkampen. Over 80 prosent av innbyggerne i Tyskland er for dette og hun er villig til å kjempe mot noen få erkekonservative politikere i hennes egne rekker, sier Thomas Jaeger, forsker ved universitetet i Köln.

FØLGER SHARIALOV: To menn i provinsen Aceh i Indonesia mottar straffen på 83 stokkeslag hver etter å ha blitt dømt for homofili av en sharia-domstol. Avstraffelsen skjer offentlig, og skal minne andre innbyggere i provinsen på å ikke bryte loven. Les mer: Video: NTB Scanpix. Les hele saken her: http://www.dagbladet.no/nyheter/domt-for-homosex-i-in... Vis mer