Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- En milepæl i oppgjøret med krigsforbytelsene

Statsminister Jens Stoltenberg mener pågripelsen av Ratko Mladic vil avslutte et mørkt kapittel.

MILEPÆL: Statsminister Jens Stoltenberg applauderer pågripelsen av Ratko Mladic. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet .
MILEPÆL: Statsminister Jens Stoltenberg applauderer pågripelsen av Ratko Mladic. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Jens Stoltenberg applauderer pågripelsen av krigsforbryter Ratko Mladic.

- Pågripelsen av Mladic er en milepæl i vårt oppgjør med krigsforbrytelsene på Balkan. Dette er en viktig begivenhet for Serbia, for regionen og for det internasjonale samfunn, sier Stoltenberg i en pressemelding.

- Viktig Han understreker at pågripelsen av den øverstkommanderende generalen for den bosnisk-serbiske hæren vil få stor betydning.

- Pågripelsen og en senere overlevering av Mladic til FNs Jugoslavia-domstol vil være viktig for å få avsluttet et mørkt kapittel i Serbias og regionens nære historie, særlig hendelsene i Bosnia-Hercegovina, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Serbia bekrefter nå at de har pågrepet Ratko Mladic som er ettersøkt for folkemord, forbrytelser mot menneskeheten og krigsforbrytelser på 1990-tallet, blant annet folkemordet i Srebrenica.

Unison glede Leder Ine Marie Eriksen Søreide (H) i utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget mottok nyheten om pågripelsen med glede.

- Dette er en gledens dag. At Mladic er tatt og vil bli stilt til rette er viktig for ofrene og de pårørende etter folkemordet i Srebrenica, sier Eriksen Søreide til Dagbladet.

Hun tror pågripelsen vil få stor betydning for regionen.

- Pågripelsen avslutter et veldig smertefullt kapittel. Nå har de tatt den som for stor grad var ansvarlig for massakren i Srebrenica. For Serbia medfører pågripelsen at det vil bli lettere å komme inn i EU, sier Høyre-politikeren.

Stortingsrepresentant Dagfinn Høybråten (Krf) i utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget påpeker at Ratko Mladic er en av verdens mest ettersøkte krigsforbrytere.

- Det har i en tid vært kjent at serbiske myndigheter har intensivert jakten på Mladic, og det er utlovet belønning for å få ham tatt. Dette er en viktig hendelse i rettsoppgjøret etter konflikten i det tidligere Jugoslavia. En storfisk er tatt, og det er viktig å få stilt de viktigste aktørene for retten, sier Høybråten.

- Nærmere EU Han tror ikke pågripelsen av Mladic isolert sett vil ha betydning for at Serbia vil bli medlem av EU.

- Men det er klart dette er viktig for Serbias rolle i det europeiske fellesskapet, sier Dagfinn Høybråten til Dagbladet.

Hans kollega i utenriks- og forsvarskomiteen Morten Høglund (Frp) synes det er trist og beklagelig at det tok så lang tid før Mladic ble tatt.

- Dette er en veldig god nyhet som viser at krigsforbryterettersøkte ikke kan gjemme seg for alltid. Man vil bli tatt. Dette vil bety mye i forholdet mellom Serbia og Europa og bringe landet nærmere EU, sier Høglund.

Frp-politikeren påpeker at det er den siste av de store krigsforbyterne som nå er tatt.

- Forhåpentlig havner han på tiltalebenken og blir domfelt for sine forbrytelser. Det er sånn sett et kapittel som avsluttes, sier Høglund.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media