MILEPÆL: Statsminister Jens Stoltenberg applauderer pågripelsen av Ratko Mladic. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet .
MILEPÆL: Statsminister Jens Stoltenberg applauderer pågripelsen av Ratko Mladic. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet .Vis mer

- En milepæl i oppgjøret med krigsforbytelsene

Statsminister Jens Stoltenberg mener pågripelsen av Ratko Mladic vil avslutte et mørkt kapittel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Jens Stoltenberg applauderer pågripelsen av krigsforbryter Ratko Mladic.

- Pågripelsen av Mladic er en milepæl i vårt oppgjør med krigsforbrytelsene på Balkan. Dette er en viktig begivenhet for Serbia, for regionen og for det internasjonale samfunn, sier Stoltenberg i en pressemelding.

- Viktig Han understreker at pågripelsen av den øverstkommanderende generalen for den bosnisk-serbiske hæren vil få stor betydning.

- Pågripelsen og en senere overlevering av Mladic til FNs Jugoslavia-domstol vil være viktig for å få avsluttet et mørkt kapittel i Serbias og regionens nære historie, særlig hendelsene i Bosnia-Hercegovina, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Serbia bekrefter nå at de har pågrepet Ratko Mladic som er ettersøkt for folkemord, forbrytelser mot menneskeheten og krigsforbrytelser på 1990-tallet, blant annet folkemordet i Srebrenica.

Unison glede Leder Ine Marie Eriksen Søreide (H) i utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget mottok nyheten om pågripelsen med glede.

- Dette er en gledens dag. At Mladic er tatt og vil bli stilt til rette er viktig for ofrene og de pårørende etter folkemordet i Srebrenica, sier Eriksen Søreide til Dagbladet.

Hun tror pågripelsen vil få stor betydning for regionen.

- Pågripelsen avslutter et veldig smertefullt kapittel. Nå har de tatt den som for stor grad var ansvarlig for massakren i Srebrenica. For Serbia medfører pågripelsen at det vil bli lettere å komme inn i EU, sier Høyre-politikeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stortingsrepresentant Dagfinn Høybråten (Krf) i utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget påpeker at Ratko Mladic er en av verdens mest ettersøkte krigsforbrytere.

- Det har i en tid vært kjent at serbiske myndigheter har intensivert jakten på Mladic, og det er utlovet belønning for å få ham tatt. Dette er en viktig hendelse i rettsoppgjøret etter konflikten i det tidligere Jugoslavia. En storfisk er tatt, og det er viktig å få stilt de viktigste aktørene for retten, sier Høybråten.

- Nærmere EU Han tror ikke pågripelsen av Mladic isolert sett vil ha betydning for at Serbia vil bli medlem av EU.

- Men det er klart dette er viktig for Serbias rolle i det europeiske fellesskapet, sier Dagfinn Høybråten til Dagbladet.

Hans kollega i utenriks- og forsvarskomiteen Morten Høglund (Frp) synes det er trist og beklagelig at det tok så lang tid før Mladic ble tatt.

- Dette er en veldig god nyhet som viser at krigsforbryterettersøkte ikke kan gjemme seg for alltid. Man vil bli tatt. Dette vil bety mye i forholdet mellom Serbia og Europa og bringe landet nærmere EU, sier Høglund.

Frp-politikeren påpeker at det er den siste av de store krigsforbyterne som nå er tatt.

- Forhåpentlig havner han på tiltalebenken og blir domfelt for sine forbrytelser. Det er sånn sett et kapittel som avsluttes, sier Høglund.