Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- En miljømessig katastrofe

Lars Haltbrekken (SV) har laget en fy-liste til klima- og miljøvernminister Sveinung Rotevatn (V). Øverst troner palmeoljen, som nordmenn fortsatt fyller på tanken.

ØKTE UTSLIPP: På det norske CO2-regnskapet gir palmeolje 0 - null - i utslipp. Men globalt gir palmeolje høyere CO2-utslipp enn fossil diesel. I tillegg til miljøødeleggelsene. Foto: David Loh / Reuters / NTB Scanpix
ØKTE UTSLIPP: På det norske CO2-regnskapet gir palmeolje 0 - null - i utslipp. Men globalt gir palmeolje høyere CO2-utslipp enn fossil diesel. I tillegg til miljøødeleggelsene. Foto: David Loh / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

- Regjeringen liker tydeligvis å bade i palmeolje siden de ikke iverksetter effektive tiltak for å stanse bruken, sier stortingsrepresentant Lars Haltbrekken fra SV.

Før sommeren har SV-representanten gått gjennom bestillinger landets folkevalgte har sendt til regjeringen på klima- og miljøområdet fra 2016 til 2018 – og som han mener regjeringen ikke har fulgt opp.

Til sammen er det 17 vedtak der Haltbrekken mener regjeringen ikke har levert på alt fra avfallshåndtering til cruisetrafikk.

Øverst på fy-listen troner palmeoljen, som absolutt alle mener er noe svineri:

  • Palmeolje får ikke ned globale CO2-utslipp
  • Den fører til rasering av regnskog

Palmeolje-økning

FY-LISTE: Lars Haltbrekken (SV) ber regjeringen innstendig om å gjøre jobben sin - og gjennomføre stortingsvedtak. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
FY-LISTE: Lars Haltbrekken (SV) ber regjeringen innstendig om å gjøre jobben sin - og gjennomføre stortingsvedtak. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer

Stortinget ba i 2017 regjeringen om å fase ut palmeolje innen 1. januar 2020. Hvorfor økte da bruken fra 92 millioner liter i 2018 til 111 millioner i 2019 – og fortsetter i samme tempo?

- Det er et veldig godt spørsmål. Vi har fremmet en rekke forslag i Stortinget for å kaste palmeolje ut av det norske drivstoffmarkedet. Vi foreslår i revidert nasjonalbudsjett at det skal innføres en avgift på det biodrivstoffet som er basert på palmeolje og at de som kjører på miljøvennlig biodrivstoff skal slippe avgiften. Regjeringen kunne stemt for det i fjor og de kunne gjort det i år, men de tør ikke ta et skikkelig oppgjør med det, sier Haltbrekken.

Rotevatn: – Redusert

FÅR KJEFT: Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V). Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
FÅR KJEFT: Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V). Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer

Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) har vært med på flere av vedtakene på Haltbrekkens fy-liste til regjeringen, da han var i «konstruktiv opposisjon» på Stortinget.

Han trekker statistikken over palmeoljebruken lenger tilbake enn 2018 og får med seg den enorme nedgangen i bruken fra 2017, da norske kjøretøy slurpet i seg 320 millioner liter palmeolje.

- Bruken av palmeolje er blitt kraftig redusert i Norge de siste åra. Regjeringen har også foreslått å innføre veibruksavgift på konvensjonelt biodrivstoff fra og med 1. juli i år. Samtidig er bruken av avansert, bærekraftig biodrivstoff i kraftig vekst, og vi stiller stadig høyere krav om at dette skal trappes opp, sier Rotevatn til sitt forsvar.

- Miljømessig katastrofe

Nils Hermann Ranum er leder for nullavskogingsprogrammet i Regnskogfondet. Han sier tallene for palmeoljebruk for 2019 mest sannsynlig er kraftig underrapportert.

- Det er grunn til å frykte at palmeoljebruken kommer til å være den samme som i 2019, da gikk den opp til 111 millioner liter. Dette er bare palmeolje som ble solgt av Shell. I tillegg er det et lite selskap som heter Eco-1 som selger store volum palmeolje som ikke har rapporter det inn, så tallene er enda høyere, sier Ranum.

- Hvorfor er palmeolje så ille?

- Det er enda verre for klima enn fossil diesel. I tillegg er det med å rasere umistelige regnskogområder. Det er en miljømessig katastrofe.

- Hvorfor bruker vi det fortsatt, tror du?

- Jeg tror Norge har vært veldig redd for å utfordre de store produsentlandene Indonesia og Malaysia. Og så gir palmeolje null utslipp på det norske CO2-regnskapet, selv om alle er enige om at det globalt øker utslippene. Det ser bra ut for regjeringen, sier Ranum.

Gummigranulat

Ved siden av at det fortsatt selges palmeolje i Norge er mikroplast-synderen gummigranulat på toppen av Haltbrekkens fy-liste.

Gummi-granulat er de små, svarte gummikulene som finnes på moderne kunstgressbaner. Fint å spille fotball på, men gummikulene blir til mikroplast og finner veien ut i avløpssystemet og havet.

- Stortinget vedtok at det skulle være på plass en løsning 1. januar 2019, men vi venter fortsatt. Teknologien finnes og er utviklet av NTNU, der man effektivt samler opp mikroplastforurensning. Det er en stor t-sil du setter i avløpskummene rundt banen. Videre mener vi at man er nødt til å få et forbud for å tvinge fram alternative løsninger, sier Haltbrekken.

Statsminister Erna Solberg tok opp kampen mot plast i havet i sist nyttårstale og Rotevatn sier regjeringen jobber med saken.

- Vi har sendt saken ut på bred offentlig høring. Der kom det en rekke kritiske merknader fra både kommuner og idretten. Vi jobber nå med å følge opp dette videre for å få til et godt og treffsikkert regelverk, sier Rotevatn.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!