BYGGEPLASS:  Men ikke for CO2-renseanlegg. Mongstad fra desember 2009. FOTO: STIAN LYSBERG SOLUM, SCANPIX.
BYGGEPLASS: Men ikke for CO2-renseanlegg. Mongstad fra desember 2009. FOTO: STIAN LYSBERG SOLUM, SCANPIX.Vis mer

- En miljøpolitisk skandale

Dette løftebruddet blir vanskelig å leve med for mange rødgrønne på Stortinget, tror Bellona.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Bellona raser mot beslutningen om å utsette «månelandingen» på Mongstad til neste stortingsperiode og kaller det en miljøpolitisk skandale.

- Det er en miljøpolitisk skandale og det verste jeg har opplevd i mine ti år i norsk miljøpolitikk, sier Bellonas nestleder Marius Holm til NRK.

Regjeringens opprinnelige plan var at testanlegget på Mongstad skulle være klart i 2010.

- Det føles som å bli dolket i ryggen. Vi har brukt mye tid på å forsvare denne beslutningen, og for oss føles dette vondt. Men det er først og fremst en svart dag for norsk miljøteknologi. Norges forsprang på CO2-håndtering blir borte med denne utsettelsen, sier Holm.

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) opplyste lørdag at beslutningen om å bevilge milliarder til rensing av gasskraftverket på Mongstad tidligst vil bli tatt i 2014.

Det betyr at «månelandingen» eventuelt tidligst kan gjennomføres i 2018.

Flere utfordringer enn ventet har kommet til underveis, noe som gjør det uforsvarlig å starte tidligere, sa Riis-Johansen. Bellonas nestleder avviser dette.

- Skremsel og dårlig ledelse

- Det er ikke reelt at det har oppstått problemer i Mongstad-prosjektet. Det eneste problemet dette prosjektet har støtt på er dårlig politisk ledelse i Olje- og energidepartementet og et Statoil som har trenert prosjektet og drevet skremselspropaganda om kostnader, sier Holm.


Han tror at det blir vanskelig å leve med løftebruddet for mange stortingsrepresentanter i de tre regjeringspartiene.

- Jeg synes først og fremst at hele regjeringen må vurdere om de synes det er ålreit at de bryter det aller viktigste miljøløftet som denne regjeringen har gitt. Det tror jeg blir veldig vanskelig å leve med for mange av de stortingsrepresentantene som jeg kjenner i de rødgrønne partiene, sier Holm.

(NTB).


 - SKANDALE:   - Det verste jeg har opplevd i løåpet av ti år i norsk miljøpolitikk, sier Bellonas nestleder Marius Holm. FOTO: SARA JOHANNESSEN, SCANPIX.
- SKANDALE: - Det verste jeg har opplevd i løåpet av ti år i norsk miljøpolitikk, sier Bellonas nestleder Marius Holm. FOTO: SARA JOHANNESSEN, SCANPIX. Vis mer