- En milliliter er nok...

FREDRIKSTAD: Kapasiteten er sprengt på Sykehuset Østfold. Her ligger fem pasienter med akutt metanolforgiftning. En sjette ble seint i går kveld fraktet til Ullevål sykehus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På få dager har seksjonsoverlege Odd Helge Hunderi ved Sykehuset i Østfold fått inn fem pasienter med metanolforgiftning. Han frykter det kommer flere.

Metanolforgiftning kan være dødelig og føre til blindhet.

- Bare milliliter med metanol kan gi dødelig utfall. Metanol brytes gradvis ned i kroppen og blir til maursyre. Det er giftig for synsnerven og kan føre til permanent blindhet. Det fører til pusteproblemer, og etter hvert kan ethvert organsystem slutte å virke, forklarer legen.

På sykehuset ligger tre kvinner på 57, 58 og 65 år med metanolforgiftning og to menn på 65 og 72 år. En 52 år mann (52) er fraktet til Ullevål sykehus.

- Vi ikke har kapasitet til flere her. Pasientene er utenfor livsfare, men to har fått problemer med synet, sier han.

Hunderi frykter at flere kan være forgiftet uten å vite det: - En vanlig motgift mot metanol er etanol, dvs. vanlig alkohol. Hvis folk blander metanol med etanol, tar det lengre tid før nedbrytingen starter. Enkelte av pasientene sier det er flere dager siden de drakk spriten, sier Hunderi.

- De som har fått synsforstyrrelser eller blitt delvis blinde, kan få varige skader. Det går ikke tilbake. Noen kan få tilbake synet så de kan se konturer, sier seksjonsoverlege Dag Jacobsen ved Ullevål universitetssykehus til NTB.