En million demonstrerer mot den tyrkiske regjeringen

Vil opprettholde Tyrkias sekulære styresett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Over en million mennesker samlet seg søndag i Izmir i Tyrkia for å demonstrere mot regjeringen og for landets sekulære styresett.

Arrangørene sier de venter stort frammøte og at om lag to millioner tyrkere vil slutte seg til demonstasjonen i løpet av dagen.

Et hav av røde flagg og bilder av Mustafa Kemal Atatürk, grunnleggeren av den sekulære staten Tyrkia, preget søndagens protest i Izmir.

- Tyrkia er sekulært og skal fortsette å være sekulært, ropte demonstrantene.

Den tyrkiske opposisjonen har blokkert valget av ny president i nasjonalforsamlingen og hindret dermed at utenriksminister Abdullah Gül fra det islamistvennlige regjeringspartiet AKP ble landets nye president.

Opposisjonen frykter at Gül ville ha utvannet det sekulære styresettet i Tyrkia.

- Vi kommer til å fortsette å demonstrere til vi oppnår resultater. Dette er vår plikt så lenge det finnes en utvikling som truer den sekulære republikken, sier Turkan Saylan, en av arrangørene av søndagens demonstrasjon.

Tyrkisk politi hadde plassert store styrker i gatene i Izmir før søndagens demonstrasjon etter at en bombe eksploderte på et marked i Tyrkias tredje største by lørdag.

FORVENTER 2 MILLIONER: Arrangørene forventer at 2 millioner mennesker skal komme til under demonstrasjonen i løpet av dagen. Så langt har 1 million funnet veien til gatene i Izmir. Foto: SCANPIX/REUTERS/FAITH SARIBAS
FORVENTER 2 MILLIONER: Arrangørene forventer at 2 millioner mennesker skal komme til under demonstrasjonen i løpet av dagen. Så langt har 1 million funnet veien til gatene i Izmir. Foto: SCANPIX/REUTERS/FAITH SARIBAS Vis mer

(NTB)

GRUNNLEGGEREN: En kvinne holder opp et bilde av grunnleggeren av den sekulære staten Tyrkia, Mustafa Kemal Atatürk, under dagens protester i Izmir.