- En million euro i dusør for brannstifterne

Greske myndigheter lover inntil en million euro i belønning til de som har informasjon om brannstifterne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Minst seksti mennesker har mistet livet i de verste skogbrannen som har rammet Hellas på 150 år, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Brenner hele tiden

Nye branner starter kontinuerlig, mens brannmenn og vanlig befolkning kjemper mot flammene. Greske myndigheter er overbevist om at flere av brannene er påsatt. Nå har de utlyst dusør til de som sitter på opplysninger som kan føre til at brannstifterne blir tatt.

Greske myndigheter mistenker at mange av brannene ble startet for å rydde vekk store områder med beskyttet skog. Gresk lov tillater ikke at utbygging på områder som er satt av til skog, melder BBC.

- Halve Hellas er i brann. Dette er helt klart uten motstykke og en nasjonal tragedie, sa Nikos Diamandis, en talsmann for det greske brannvesenet, til AP.

Statsminister Costas Karamanlis har lovet at alle skyldige skal bli tatt.

- Ingen har rett til å ta menneskeliv eller ødelegge omgivelsene og landet vårt, uttalte han.

Flere arrestert

Sju mennesker har allerede blitt arrestert, mistenkt for ildpåsettelse. En av de arresterte er en 77-år gammel kvinne fra Zaharo-området, kvinnen gjorde opp ild i hagen sin for å lage mat.

 MORDBRANNER: Greske myndigheter utlover dusør på 1 million euro for å finne brannstifterne. Fredag ble over 20 mennesker fanget i flammene i landbyen Artemida. Foto: JOHN KOLESIDIS/ REUTERS
MORDBRANNER: Greske myndigheter utlover dusør på 1 million euro for å finne brannstifterne. Fredag ble over 20 mennesker fanget i flammene i landbyen Artemida. Foto: JOHN KOLESIDIS/ REUTERS Vis mer

Dessuten er en 65 år gammel mann og to tenåringer arrestert. 65-åringen er siktet for ildpåsettelse og drap etter at seks mennesker omkom i branner i byen Areopolis på Peloponnes.

De to ungdommene ble arrestert i byen Kavala, og begge er mistenkt for ildpåsettelse, melder BBC.

Verdensarv reddet

Søndag ettermiddag hindret brannvesenet at Olympia stadion gikk med i flammene. Olympia er fødestedet for de olympiske lekene, og stadion er satt på FNs verdensarvliste.

Minst 60 mennesker er nå bekreftet omkommet etter tre dager med skogsbranner i Hellas, ifølge BBC. Norge sender et helikopter for å bistå i slukningsarbeidet. Det ventes å være framme mandag ettermiddag.

- En million euro i dusør for brannstifterne
REDDET: Olympia stadion ble reddet av brannmenn søndag ettermiddag. Her brenner det på fjellene rundt gamle Olympia.