Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- En million flyktninger kan komme til Europa i år også

«Restplass.eu» dumper båtpriser - 47 000 tok sjansen i verste vinterværet mellom Tyrkia og Hellas.

 TAR SJANSEN:  Her blir en synkende gummibåt overlastet med syriske flyktninger hjulpet den den tyrkiske kystvakta 9. desember i fjor på ferden over Egeerhavet fra Izmir i Tyrkia til den greske øya Chios. Nå er værforholdene enda mer farefulle og uforutsigbare, men ferske tall viser at titusener likevel tar sjansen. Foto: Bulent Kilic, AFP/NTB Scanpix.
TAR SJANSEN: Her blir en synkende gummibåt overlastet med syriske flyktninger hjulpet den den tyrkiske kystvakta 9. desember i fjor på ferden over Egeerhavet fra Izmir i Tyrkia til den greske øya Chios. Nå er værforholdene enda mer farefulle og uforutsigbare, men ferske tall viser at titusener likevel tar sjansen. Foto: Bulent Kilic, AFP/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I hele 2015 kom det 1 084 625 registrerte flyktninger og migranter til Europa - bare 35 000 via landruter.

Fra 1. til 25. januar 2015 kom 1 472 flyktninger over Egeerhavet fra Tyrkia til Hellas.

Samme periode i år kom det 45 361 det samme vei pluss 1 853 over Middelhavet til Italia, viser de rykende ferske tallene fra IOM (International Organisation of Migration).

Det betyr ikke at det kommer 31 ganger så mange flyktninger også resten av 2016. Det var først i mars/april i fjor at flyktningestrømmen mot Europa startet.

Men det er ingen tegn til at folkeflukten mot Europa vil avta.

- Fortsatt høye tall
- Starten på året indikerer at det vil kunne bli høye tall også i 2016, kanskje pluss minus millionen fra i fjor. Det er vanskelig å anslå et konkret tall, men det er to sterke, gamle grunner  og en ny årsak at det ikke ser ut til å bli noen stor forskjell, iallefall ikke noen stor reduksjon, sier seniorrådgiver Pål Nesse i Flyktningehjelpen til Dagbladet.

I tillegg til de registrerte tallene i Hellas og andre land, har Flyktningehjelpen rapporterer om hva som rører seg fra sine prosjekter på den andre siden av EUs yttergrense.

- Seinest for en dag siden rapporterte våre folk på den greske øya Chios om at det kom 800 båtflyktninger dit, sier Nesse.

Først de to uendrede årsakene til at flyktningestrømmen vil fortsette:

• Folk som bor i de utsatte områdene, særlig Syria, har ingen tro på at det vil bli mer levelig der i overskuelig framtid.

• Flyktninger som har kommet seg til nabolandene, har verken noe kortsiktig eller langsiktig framtidshåp der. Og da blir ikke håpet større for de som er tvunget til flykte hjemmefra. Da er Europa eneste alternativ.

Dumper priser - nye kunder
Og den nye grunnen:

- Våre folk i regionen har den siste tiden fått mange rapporter fra flyktninger og andre om at menneskesmuglerne har dumpet prisene kraftig. Våre kontakter snakker lakonisk om «restplass.eu», sier Nesse.

Menneskesmuglerne skal ha satt ned prisene kraftig forbi «butikken» begynte å tørke inn. Blodpengene til de mest ressurssterke var allerede brukt opp.

- Ryktene om nye priser for å komme seg de få kilometrene over havet fra Tyrkia til Hellas og EU har gått raskt. Og det fører til at folk som ikke hadde nok penger i fjor, nå ser en mulighet til å komme seg bort, sier seniorrådgiver Pål Nesse i Flyktningehjelpen.

Syria og Afghanistan
Det er flyktninger fra de samme landene som dominerer også i vinter:

• Syria 16 318
• Afghanistan 9 835
• Irak 4 801

Her kan du se de kartlagte rutene videre fra Hellas og Italia.

- Hva må gjøres for å stanse masseflukten - utover å skape fred og levelige forhold der folk bor ?

- Vi har store forventninger til giverlandskonferansen i London 4. februar, der Norge er vertskap. Enkelt sagt må USA, de europeiske giverlandene pluss Gulf-statene doble sine bidrag fra 2015, slik FN har oppfordret til. Da var Norges bidrag halvannen milliard kroner. 

På giverlandskonferansen for Syria står Norge som vertskap sammen med Tyskland, Storbritannia og Kuwait. 35 av landene stiller med stats- eller regjeringssjefer.

Stor hjelpepakke
I et planleggingsmøte på telefon onsdag kveld mellom statsminister Erna Solberg og hennes regjeringssjefkolleger Angela Merkel og David Cameroon kom signaler som matcher både FNs og Flyktningerådets forventninger.

Ifølge en uttalelse fra David Camerons kontor ble de tre enige om å be om minst en dobling av det økonomiske bidraget til Syria fra landene som deltar på konferansen, melder NTB.

- Dette er kritisk for å sikre at flyktninger og sårbare folk i Syria får nødvendig humanitær hjelp, inkludert livsnødvendig hjelp som mat, heter det i uttalelsen.

De tre ble også enige om å jobbe mot en ambisiøs hjelpepakke som skal stimulere til økonomisk vekst og jobber til hundretusenvis av syrere i deres nærområder.

 HELLAS, 20. JANUAR 2016:  En eldre kvinne ligger utmattet på kaia på øya Papas ved Chios etter turen over stredet fra Tyrkia. Foto: Petros Giannakouris, AP/NTB Scanpix.
HELLAS, 20. JANUAR 2016: En eldre kvinne ligger utmattet på kaia på øya Papas ved Chios etter turen over stredet fra Tyrkia. Foto: Petros Giannakouris, AP/NTB Scanpix. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media