Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Medlemsjuks-saken

En million i bot til Oslo katolske bispedømme

Saken mot biskop Eidsvig er henlagt.

HENLAGT: Saken mot biskop Bernt Eidsvig er henlagt. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
HENLAGT: Saken mot biskop Bernt Eidsvig er henlagt. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Oslo katolske bispedømme er ilagt en bot på 1 million kroner.

Daglig leder, som også fungerte som økonomisjef i bispedømmet, er tiltalt for bedrageri, mens saken mot biskop Bernt Eidsvig er henlagt.

Forelegget er ilagt fordi ansatte i bispedømmet i perioden fra 2011 til 2014 brukte telefonkatalogen til å komme fram til personer med «katolsk-klingende navn».

Deretter innhentet de fødselsnummeret til disse personene og oppga dem som medlemmer i årlige søknader om statsstøtte. Statsadvokaten mener kirken dermed fikk statsstøtte for personer som i realiteten ikke var medlemmer.

Dagbladet avslørte gjennom en rekke artikler medlemsrot i Den katolske kirke i Norge, noe som førte til at Fylkesmannen anmeldte kirken februar 2015.

Bevisets stilling

Mistanken mot biskop Bernt Eidsvig er nå henlagt på bevisets stilling.

«Det er ingen holdepunkter for at Eidsvig har hatt direkte befatning med «telefonkatalogmetoden». Statsadvokaten har videre under noe tvil kommet til at Eidsvig ikke hadde en så klar forståelse av medlemsregistreringspraksisen at det er grunnlag for å ilegge ham et personlig strafferettslig ansvar for ikke å ha grepet inn og stoppet/endret denne.», går det fram av pressemeldingen fra Oslo statsadvokatembeter.

40,6 millioner

65.500 nyregistreringer fra 2010 til 2014 ble gjennomgått, skriver NTB.

56.500 av disse ble registrert gjennom diskutable metoder. 28.900 bekreftet medlemskapet, mens cirka 6.800 ikke ønsket å være medlemmer.

Fylkesmannen har krevd tilbake nærmere 40,6 millioner kroner i støtte. Kirken klaget på vedtaket, men Kulturdepartementet tok ikke klagen til følge. Oslo katolske bispedømme svarte med å gå til sivilt søksmål mot staten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!