Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

En million klare til å evakueres

Ike på vei til Texas.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Etter å ha rasert Cuba, er orkanen Ike sakte men sikkert på vei inn mot USA igjen.

Det nasjonale orkansenteret melder om at IKE er en kategori 1 orkan, men det forventes at den skal øke i styrke når den når Mexico eller USA fredag kveld.

Tør ikke evakueres

I Texas står myndighetene klare til å evakuere en million mennesker fra Rio Grande-dalen, skriver AP.

Titusener av de utsatte innbyggerne er ulovlige immigranter, og delstatsmyndighetene prøver nå å overbevise disse om at de har mindre å frykte fra grensepolitiet enn fra orkanen.

Immigrantene er imidlertid skeptiske. Da Dolly rammet Texas i juli, ga sikkerhetsminister Michael Chertoff grensepolitiet ordre om at de ikke skulle foreta seg noe som kunne hindre evakuering. Men da det ikke ble gitt noen ordre om obligatorisk evakuering, fortsatte grensepolitiet like fullt virksomheten sin, og mange ulovlige innvandrer ble arresterte.

- Folk er nervøse. Jeg har fått høre at det kommer til å bli et problem med evakueringen denne gangen, sier presten Michael Seifert.

- Spøkelseshær

REDDET FRA IKE: På Cuba hjalp militæret til med å evakuere innbyggerne. Det kan bli vanskeligere i Texas, der mange oppholder seg ulovlig og frykter å bli sendt ut av landet. Foto: CAMAGUEY/REUTERS/SCANPIX
REDDET FRA IKE: På Cuba hjalp militæret til med å evakuere innbyggerne. Det kan bli vanskeligere i Texas, der mange oppholder seg ulovlig og frykter å bli sendt ut av landet. Foto: CAMAGUEY/REUTERS/SCANPIX Vis mer

Fire personer døde da Ike traff det østlige Cuba på nytt i går. Dødstallene kunne ha vært mye høyere om ikke myndighetene hadde evakuert omkring to millioner mennesker fra de mest utsatte områdene.

Stormens øye traff Pinar del Rio-provinsen like sør for hovedstaden, kun to uker etter at orkanen Gustav slo til og ødela over 100 000 hjem og 600 skoler.

- Nok en gang ble vi ofre for naturen. Vi hadde ennå ikke kommet oss på beina igjen etter Gustav. To stormer i løpet av så kort tid er fryktelig, sa en av innbyggerne til AFP.

- Det høres ut som om vi har blitt invadert av en spøkelseshær, sa Maria Valdez i Havanna til SwissInfo.

Både Mexico og USA har tilbudt Cuba nødhjelp.

Uvisst hvor mange døde

På Haiti vet ingen riktig hvor mange som har mistet livet, men minst 600 mennesker er bekreftet omkommet, skriver Bloomberg. Ike var bare den siste av totalt fire orkaner som rammet øya i løpet av en måned.

I byen Gonaivas, der Ike har fått elvene til å renne over sine bredder, stamper kirkegårdsarbeidere seg gjennom vannet med dusinvis oppblåste lik som skal begraves, skriver AP. Byens femten politimenn har allerede gravlagt flere dusin mennesker.

- Vannet sender likene til oss. Dersom de har en familie, gravlegges de i en kiste. Dersom vi finner dem på gata, så gravlegges de bare som de er, sier kirkegårdssjef Jules Jean-Baptiste Jeudy.

UVISST HVOR MANGE DØDE: Gonaivas på Haiti har blitt truffet av fire orkaner den siste måneden.
IKE HERJER FREMDELES I MEXICOGULFEN: Dette satelittbildet viser Ike over Cuba.
PÅ VEI MOT TEXAS, LOUISIANA ELLER MEXICO: Stormen Ike er fremdeles en trussel.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!