Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

En million krever regjeringens avgang

Massedemonstrasjon i Beirut - statsministeren har avvist kravet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Nærmere en million libanesere er samlet i Libanons hovedstad Beirut. De har kommet fra store deler av landet for å kreve regjeringens avgang.

Politiet mener de er 800.000, Hizbollah sier de er en million demonstranter. Med tanke på landets innbyggertall, snaue fire millioner, er det uansett en massiv mistillit regjeringen opplever i kveld.

Hizbollah

Demonstrasjonen er arrangert av Hizbollah og deres allierte, det shia-muslimske partiet Amal,  den kristne generalen Michel Aouns parti og tilhengere av Syria-støttede president Emile Lahoud.

De har satt opp busser fra rundt om i landet og distribuert gratis bensin til de som ikke fikk tilgang på buss.

- Jeg ber statsministeren og hans ministre trekke seg, sa Michel Aoun til jublende demonstranter.

Og Hizbollahs nestkommanderende lover at demonstrantene vil holde stand til regjeringen går av.

- Regjeringen skal ikke få trekke Libanon ned i avgrunnen, vi har flere metoder dersom de ikke lytter, sa Sheik Naim Kassem til libanesik tv ifølge nyhetsbyrået Reuters.

image: En million krever regjeringens avgang

Nikkedukke

Regjeringen har lenge blitt kritisert for sin håndtering av sommerens krig med Israel, og sin mangel på støtte til Hizbollah.

Kveldens demonstranter kritiserer regjeringen for å være USAs nikkedukke, og krever en «uavhengig og ren» regjering, som det står på plakatene.

- Regjeringen har vist seg inkompetent. Den har verken innfridd løftene sine eller oppnådd noe av betydning, sier Hizbollahs leder Hassan Nasrallah ifølge BBC.

- Vi appellerer til alle libanesere, fra alle deler av landet og alle politiske fraksjoner, om å fri oss fra denne udugelige regjeringen.

-Kupp

Ifølge BBC World ved 18-tiden uttaler statsminister Fouad Siniora i kveld at han nekter å bukke under for press og gå av.

- Libanons uavhengighet og demokratiske system er i fare, sa Siniora i en tale til folket som ble vist på libanesisk tv i går.

KREVER FORANDRING: En firedel av Libanons befolkning krever at regjeringen går av. Foto: EPA/Scanpix
KREVER FORANDRING: En firedel av Libanons befolkning krever at regjeringen går av. Foto: EPA/Scanpix Vis mer

- Vi vil ikke godta dette kuppet mot demokratiet og de reglene og institusjoner demokratiet innebærer.

Siniora og hans ministre har forskanset seg i regjeringskvartalet. De er beskyttet av politi og militære som har barrikadert regjeringsbygningene med pansrede kjøretøy og piggtråd.

Kveldens protester var opprinnelig planlagt til sist fredag, men ble utsatt på grunn av forrige ukes attentat mot industriminister Pierre Gemayel

FORSKANSET: Regjeringsbygget beskyttes av politi og soldater under kveldens opprør.
Hele Norges coronakart