En million stemte på død mann

Over en million amerikanere stemte på en død kandidat under nattens valg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Guvernør Mel Carnahan (66) fra Missouri døde for tre uker siden i en tragisk flyulykke. Likevel hadde han nok støtte til å bli valgt inn i senatet i natt. Senatsvalget i Missouri er et av de mest omtalte i USA nettopp på grunn av det faktum at en av kandidatene er død. Det er første gang i amerikansk historie at en avdød politiker har blitt valgt inn i senatet.

Hele 1 170 625 personer stemte på den omkomne politikeren natt til onsdag norsk tid

Enken overtar plassen

Plassen er det enken som overtar. Jean Carnahan, stemte i natt på sin mann, vel vitende om at det er henne selv må ta plassen til sin avdøde mann. Den vil hun beholde i to år. Til tross for sin dype sorg har Jean Carnahan lovet å ta sin manns plass hvis han ble valgt. Og det ble han.

Carnahans kandidatur ble ikke trukket etter ulykken fordi det var for kort tid til valget. Valgkomiteen i USA hadde ikke mulighet til å trekke den døde mannens kandidatur på bare tre ukers varsel.

Mel Carnahan var en populær guvernør for Missouri i to perioder. Flyulykken skjedde mens 66-åringen var på vei til et valgkampmøte. Hans konkurrent John Ashcroft spådde før valget i natt at han selv ville vinne, men la samtidig skylden for eventuelle problemer på at valgkampen hans opphørte bare åtte dager etter Carnahans død.