Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

En million tar SOMMER'N I GO'STOLEN

Dramatisk charter- nedgang Rundt en million nordmenn velger å ta ferien på hjemmebane i år. Bare 1,2 millioner vender nesa ut av landet i sommer. Mange av dem stopper i Danmark eller Sverige. Tykkelsen på lommeboka avgjør mer og mer reisemålet for de fleste av oss.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Nærmere 25 prosent av det norske folk sitter hjemme i sommer, sier Håvard Saunes i Nortra. Mange har dårlig råd eller er opptatt på hjemmebane.

Charter-fall

Av dem som legger ut på tur, holder 60 prosent seg i Norge. Og økonomien er et godt argument for å bli i gamlelandet.

I gjennomsnitt bruker en ferierende nordmann bare 375 kroner på tur i Norge. Ifølge en beregning StarTour har gjort for Dagbladet, vil absolutt billigste Syden-alternativ koste rundt 709 kroner dagen.

- Antallet charterturister har sunket radikalt siden boomen på slutten av 80-tallet. Da ble det solgt 800 000 turer til nordmenn. Nå er tallet nede i rundt 500 000 pakketurer, sier Saunes.

En stor del av charterturene selges dessuten i de kalde årstidene. Mange av utenlandsfarerne velger dessuten nære reisemål, som Danmark eller Sverige.

Aleine i sør

Når utlendinger kommer til Norge, drar de ofte til fjordene på Vestlandet eller til Lofoten. Bare svenskene liker seg best på Østlandet. Nordmenn har andre reisemål i sitt eget land.

- Svært mange drar til Sørlandet, og der finner vi veldig få utlendinger, sier Saunes.

Det finnes dessuten 400 000 private hytter i fjellet og ved sjøen i Norge, og mange tar sommerferien på hytta.

- Nordmenn som reiser på ferie her i landet fordeler seg i to hovedgrupper. Noen reiser for å besøke slektninger og andre drar på rundreise. Mange kombinerer selvsagt de to reiseformålene, sier Saunes.

Billig-ferie

Nordmenn som besøker familien i ferien brukte i gjennomsnitt bare 251 kroner per person sommeren 1995, ifølge tall fra Transportøkonomisk Intitutt (TØI).

En nordmann på ferie i sitt eget land bruker 15 kroner på is, brus og andre kioskvarer og 20 kroner på suvenirer per dag.

En uke på tur i Norge med en familie på fire trenger dermed et is- og brusbudsjett på 420 kroner.

Besøker mor

Selv skal Håvard Saunes besøke moren i Bodø, og ta med familien til Sørlandet.

- Det er en typisk norsk sommerferie. Jeg vet ikke hvor vi skal bo på Sørlandet ennå, men siden vi har store barn er vi temmelig fleksible. Jeg regner med å spare penger på å bo på losjier og campingplasser, sier Håvard Saunes.