Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

En million ventes i marsj for uavhengig Katalonia

Forkjemperne for å melde Katalonia ut av Spania som uavhengig stat håper å samle opptil én million mennesker i gatene i Barcelona i dag. Økonomisk krise har gitt dem vind i seilene.

UAVHENGIGHET:Katalanerne feirer nasjonaldagen i dag, tirsdag, med katalanske flagg og EU-flagg, men ingen spanske. I kveld ventes opptil en million katalanere i en marsj for en egen katalansk stat. Foro: REUTERS /Scanpix / Albert Gea
UAVHENGIGHET:Katalanerne feirer nasjonaldagen i dag, tirsdag, med katalanske flagg og EU-flagg, men ingen spanske. I kveld ventes opptil en million katalanere i en marsj for en egen katalansk stat. Foro: REUTERS /Scanpix / Albert Gea Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Meningsmålinger nylig viser 51 prosent støtte for uavhengighet blant de katalanske velgerne. Det er dobbelt så mye som i 2008 da den økonomiske krisa slo inn over Spania.

Flere politiske analytikere tror kveldens demonstrasjon blir et historisk vannskille under slagordet «Catalunya, nou estat d'Europa» - «Katalonia, ny stat i Europa».

Overrasket
Dette har kommet som en overraskelse på det borgerlige katalanske nasjonalistpartiet CiU, som har regjert Katalonia i 25 av de 33 åra som har gått etter diktaturets fall. Presidenten i Generalitat, Katalonias regjering, Artur Mas, ville først ikke delta i marsjen for å ikke gi offisiell støtte til krav om uavhengighet.

Men nå er han tatt av vinden og sier han vil delta på personlig vegne. Mas uttalte nylig at han går for å støtte Katalonia, ikke for å støtte uavhengighet. Men hans påskudd falt til jorda da Carme Focadell fra de som står bak marsjen, klargjorde:

- Enhver som deltar bør forstå at de vil regnes for å støtte uavhengighet.

Krisehjelp
Katalonia er den rikeste av de 17 sjølstyrte landsdelene i Spania. Katalanerne, og deres regjering, mener de betaler for mye inn til det spanske fellesbudsjettet. Men nå er Katalonia også rammet av krisa. President Mas har bedt om krisehjelp fra Spania på drøyt 5 milliarder euro, nær 40 milliarder kroner. Samtidig kjemper Mas og hans regjering for å få et uavhengig skattevesen, omtrent som Baskerland har, men Mas går ikke inn for full uavhengighet.

Mas skal denne måneden møte Spanias statsminister, Mariano Rajoy, i Madrid for å drøfte forholdet mellom Katalonia og Spania. Rajoy er fra det konservative Folkepartiet (PP), som alltid har hatt et vanskelig forhold til de konservative nasjonalistene i Katalonia og Baskerland.

I begge disse to rikeste landsdelene finnes det sterke grupper som ønsker uavhengighet. Men begge steder har de konservative nasjonalistene stanset steget før de ber om full uavhengighet. De krever bare «retten til å bestemme over egen skjebne» uten at resten av Spania kan blande seg inn.

Akrobatisk
I en tale mandag måtte president Mas ty til politisk akrobatikk for å ikke åpent støtte kravet om uavhengighet samtidig som han ikke ville støte fra seg sine velgere.

- Mer og mer slutter katalanerne seg til følelsen av å kunne avgjøre fritt vår framtid som nasjon, sa Mas.

-  Vi ønsker å være et samfunn som alle andre. Katalonia skaper nok rikdom til å kunne leve bedre enn vi lever. Det finnes ikke kamp eller mål som haster mer enn skattemessig uavhengighet, særlig nå, sa Mas, og siktet da til at landsdelen har måttet be om krisehjelp fra Spania.

Tatt på senga
Statsminister Rajoy har også fått en overraskelse, midt mens han sliter med å redde bankvesenet og mens han gruer seg for å be om mer krisehjelp fra EU.

- Katalonia har alvorlige problemer med underskudd og 600 000 arbeidsledige. Det er ikke tid for bråk og krangel. Det er tid for samarbeid og for å skape arbeidsplasser, sa Rajoy mandag i fjernsyn.

Men også Sosialistpartiet (PSOE), og deres katalanske avlegger PSC, er tatt på senga av katalanernes murring. De har ikke greid å komme ut med noe klart standpunkt.

- Vi arbeider for å bygge broer, ikke rive dem, uttalte Elena Valenciano, som er nummer to i PSOE.

Hun deler ikke den modellen for Katalonia som marsjen støtter, la hun vagt til, altså ikke uavhengighet. Samtidig legger sosialistene mye av skylda på statsminister Rajoy, som ikke har vist forhandlingsvilje overfor katalanerne når det gjelder krisepolitikken, og han har heller ikke villet samarbeide med sosialistene, mener Elena Valenciano.

I KNIPE:Katalonias president, Artur Mas, under en seremoni på den katalanske nasjonaldagen i Barcelona. I kveld ventes en stor demonstrasjon for uavhengighet, som Mas har litt vanskelig for å ta standpunkt til. Foto: REUTERS / Scanpix / Albert Gea
I KNIPE:Katalonias president, Artur Mas, under en seremoni på den katalanske nasjonaldagen i Barcelona. I kveld ventes en stor demonstrasjon for uavhengighet, som Mas har litt vanskelig for å ta standpunkt til. Foto: REUTERS / Scanpix / Albert Gea Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media