En million ventes i marsj for uavhengig Katalonia

Forkjemperne for å melde Katalonia ut av Spania som uavhengig stat håper å samle opptil én million mennesker i gatene i Barcelona i dag. Økonomisk krise har gitt dem vind i seilene.

UAVHENGIGHET:Katalanerne feirer nasjonaldagen i dag, tirsdag, med katalanske flagg og EU-flagg, men ingen spanske. I kveld ventes opptil en million katalanere i en marsj for en egen katalansk stat. Foro: REUTERS /Scanpix / Albert Gea
UAVHENGIGHET:Katalanerne feirer nasjonaldagen i dag, tirsdag, med katalanske flagg og EU-flagg, men ingen spanske. I kveld ventes opptil en million katalanere i en marsj for en egen katalansk stat. Foro: REUTERS /Scanpix / Albert Gea Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Meningsmålinger nylig viser 51 prosent støtte for uavhengighet blant de katalanske velgerne. Det er dobbelt så mye som i 2008 da den økonomiske krisa slo inn over Spania.

Flere politiske analytikere tror kveldens demonstrasjon blir et historisk vannskille under slagordet «Catalunya, nou estat d'Europa» - «Katalonia, ny stat i Europa».

Overrasket Dette har kommet som en overraskelse på det borgerlige katalanske nasjonalistpartiet CiU, som har regjert Katalonia i 25 av de 33 åra som har gått etter diktaturets fall. Presidenten i Generalitat, Katalonias regjering, Artur Mas, ville først ikke delta i marsjen for å ikke gi offisiell støtte til krav om uavhengighet.

Men nå er han tatt av vinden og sier han vil delta på personlig vegne. Mas uttalte nylig at han går for å støtte Katalonia, ikke for å støtte uavhengighet. Men hans påskudd falt til jorda da Carme Focadell fra de som står bak marsjen, klargjorde:

- Enhver som deltar bør forstå at de vil regnes for å støtte uavhengighet.

Krisehjelp Katalonia er den rikeste av de 17 sjølstyrte landsdelene i Spania. Katalanerne, og deres regjering, mener de betaler for mye inn til det spanske fellesbudsjettet. Men nå er Katalonia også rammet av krisa. President Mas har bedt om krisehjelp fra Spania på drøyt 5 milliarder euro, nær 40 milliarder kroner. Samtidig kjemper Mas og hans regjering for å få et uavhengig skattevesen, omtrent som Baskerland har, men Mas går ikke inn for full uavhengighet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.