Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- En mindretallsregjering hadde gått av i dag

Frp's nestleder med knusende dom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Hadde dette vært en mindretallstregjering, hadde den gått av i dag.

Det sier lederen av Stortingets justiskomité, Frp-nestleder Per Sandberg, til Dagbladet.

Lederflukt Som Dagbladet omtalte i forrige uke, har flertallet av topplederne som har utformet og utøvd norsk justispolitikk de siste årene, gått av - enten kort tid før eller like etter 22. juli i fjor. 

- Det er vanskelig å peke på noen andre ansvarlige enn statsministeren kontor. Alt som er av ansvarlige statsråder og statssekretærer fra 22. juli i fjor, har jo gått av, så det er vanskelig å peke på dem, sier Sandberg. 

- Mener du må at Jens Stoltenberg må gå av? 

- Nei. Det er ikke det jeg sier. Som leder av justiskomiteen er det ikke min oppgave å peke på hvem som skal gå av.
Men min analyse er at en mindretallsregjering ikke hadde tålt dette, sier han. 

Under tronetaledebatten i oktober i fjor sa Stoltenberg:

«Ansvaret er mitt. For politiet, helikoptrene, sykehusene og Forsvaret.Jeg tar ansvaret. For det som fungerte, og for det som må forbedres.»

Ansvarspulverisering 22. juli-kommisjonens rapport konkluderer blant annet med at angrepet på regjeringskvartalet «kunne ha vært forhindret gjennom effektiv iverksettelse av allerede vedtatte sikringstiltak».

SLAKTER: Frp-nestleder Per Sandberg slakter regjeringens håndtering av 22. juli-terroren. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
SLAKTER: Frp-nestleder Per Sandberg slakter regjeringens håndtering av 22. juli-terroren. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

Kommisjonen gir regjeringen det glatte lag for at man ikke fikk stengt av Grubbegata i regjeringskvartalet, og peker på en total ansvarspulverisering mellom Fornyings- administrasjons- og kirkedepartementet(FAD), Justis- og beredskapsdepartementet og Statsministerens kontor (SMK). 

Ingen av dem tok tak i saken, men satte sin lit til andre departementer. 

- Er det ikke nettoppp statsråd Karl Eirik Schjøtt-Pederens ansvar å koordinere og samkjøre departementene?

- Jo, den tanken har slått meg, sier Sandberg. 

-Typisk norsk Frp-nestlederen mener den sviktende terrorhåndteringen er typisk norsk.

- Den sier mye om hvoranden det norske samfunnet er bygget opp: Vi har et stort byråkrati med en rekke direktorater, departementer og byråkrater som alle peker på hverandre, uten at noen tar ansvar. Når det gjelder stengingen av Grubbgata, tok det altså 13 år å få på plass et vedtak, sier han.
     
- Det haster I dag, omlag ett år etter at statsminister Jens Stoltenberg ga 22. juli-kommisjonen oppdraget, ble rapporten som skal gi svar på hva som skjedde den mørke juli-dagen i fjor lagt fram.

- Rapporten har sett på samfunnets systemer og individers rolle, og ikke minst samspillet mellom den. Mye sviktet. Rapporten har avdekket store svakheter i styringen av viktige samfunnsfunksjoner, og vi mener: Det haster med endringer, sa kommisjonens leder, Alexandra Bech Gjørv, da hun leverte rapporten tidligere i dag.

Statsministeren fikk rapporten overlevet klokka 12 i dag. Omtrent samtidig ble 2000 kopier av den 500 sider lange rapporten trillet inn på et hotell i sentrum av Oslo, der 22. julikommisjonens leder, Alexandra Bech Gjørv, avholdt en pressekonferanse klokka 13.

Dagbladet har laget en oversikt over meldingene politi- og helseetatene fikk. Se grafikken her.

KRITIKK:   Kommisjonen gir regjeringen det glatte lag for at man ikke fikk stengt av Grubbegata i regjeringskvartalet. - Typisk norsk , mener Frp's Per Sandberg. (SMK).    Foto: Torbjørn Katborg Grønning /  Dagbladet
KRITIKK: Kommisjonen gir regjeringen det glatte lag for at man ikke fikk stengt av Grubbegata i regjeringskvartalet. - Typisk norsk , mener Frp's Per Sandberg. (SMK). Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet Vis mer

Denne grafikken viser hva som skjedde 22.juli.

KNUSENDE RAPPORT:  I dag, omlag ett år etter at statsminister Jens Stoltenberg ga 22. julikommisjonen oppdraget, ble rapporten som skal gi svar på hva som skjedde den mørke juli-dagen i fjor lagt fram. Foto: Torbjørn Katborg Grønning /  Dagbladet
KNUSENDE RAPPORT: I dag, omlag ett år etter at statsminister Jens Stoltenberg ga 22. julikommisjonen oppdraget, ble rapporten som skal gi svar på hva som skjedde den mørke juli-dagen i fjor lagt fram. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media