En misbruker står fram

Faren for misbruk griper åpenbart om seg. Jeg tenker ikke bare på rusmisbruk. I riktig gamle dager grep innsnørte kvinner fra de korsetterte klasser til luktesaltet, ifølge litteraturen så ofte at ikke vet jeg hva de sniffet i seg. Og om man ikke endte på kjøret, så gikk man så visst i hundene, som misbrukere av både sprit og laddevin. Noen skulle visstnok også være henfalne til opium, men det var nå helst til medisinsk bruk, sa man. I dag snakker vi om misbruk som livsstil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Anna er en ung svensk kvinne som nå har vært chatfri i ett år. « - men det har inte varit lätt,» som hun forteller til den svenske avisa Aftonbladet.

  • Til opplysning for riktig gamle mennesker som for alt jeg vet tror at chat er et slikt ungt og festlig partydop som framstilles kjemisk på Ibiza, kan jeg opplyse at en chatter er en person som ved hjelp av Internett kopler PC-en til chatprogrammet irc (Internet relay chat), der han chatter (prater) i vei med andre chattere fra hele verden. En chatmisbruker er ifølge ekspertene en person som ikke lenger deltar i samfunnet utenfor chatprogrammet. Vedkommende skulker altså skolen, jobben, bryter alle avtaler med vennene i det virkelige livet og bruker alle pengene til teleleverandøren.
  • Det viser seg, sier avisa, at Anna tilsynelatende er som en helt vanlig søt, svensk tjej. Slik det etter hvert har vist seg at både alkoholikere, narkomane, gamblere og mennesker med de påstått nye sykdommene, som spiseforstyrrelser, svært ofte kommer fra godt møblerte hjem og ikke sjelden likner, i alle fall har liknet, en hvilken som helst vanlig søt, svensk tjej. Livsstilsmisbrukerne er de, eller hvorfor ikke si vi? som erstatter omgivelsenes antakelse om hva som gjelder som et akseptabelt liv, med overdoser av noe å fylle livet med. Og med jevne mellomrom står vi fram i media og bekjenner: «Jeg - en misbruker. Slik fylte jeg livet med avhengighetsskapende søppel. Jeg mistet kontrollen. I stedet for å skaffe meg et virkelig liv.»
  • Enten det gjelder illegalt dop, mat som skal kastes opp igjen, halve vodkaflasker i kontorskuffen, TV-shopping, cybersex eller chatting på Internett, er det overdosen, den besettende, avhengighetsskapende atferden som er den moderne forbrytelsen, altså mangelen på kontroll.
  • Å være kul er å være cool er å ha kontroll. Det ukule er å miste kontrollen. Og i det uoversiktlige samfunnet der mytene om hverandres liv, bildene vi gir av våre liv, blir sannere enn livene vi egentlig lever, der er faren stor for at livet vårt ikke kan måle seg med det livet vi tror de andre lever. Livene slik det er meningen vi skal tolke det gjennom bildene vi gir av oss selv: klærne, håret, mobilvennene, feriene, vi som er kule, vi som har kontroll.
  • I Aftonbladet sier nettopp dr. Kimberley Young, som allerede i 1997 startet den første klinikken for nettmisbrukere, av alt på nettet, at nettmisbruk likner andre former for misbruk. Og, sier Young, og dette skal vi merke oss: «De som er mest utsatt, lider av depresjoner, angst eller dårlig selvtillit.» Har du forresten noen gang hørt at det er de trygge med høy grad av selvinnsikt og et tett og godt nettverk rundt seg som er mest utsatt for noe som helst, annet enn kanske en sommerdag i gode venners lag? Og nettopp derfor velger altså en vanlig søt, svensk tjej, som tror at alle de andre er søtere og kulere enn henne, der likner nemlig svenske tjejer folk flest, hun velger seg noe som likner en livsstil å fylle det tomme livet sitt med. Og i løpet av kort tid har Anna utviklet denne livsstilen til en påstått perversjon. Hun blir avhengig. Og står fram etter et år, helbredet.
  • Nå kunne selvfølgelig Anna trolig blitt avhengig av verre saker enn chatting. Hun kunne begynt å rive vingene av spyfluer, for eksempel. I stedet tillot Annas chatting Anna å lage seg en virtuell Anna, et bilde av en Anna som likner mer på bildet av den Annaen vi alle vil likne. Hun med alle vennene, feriene, kjærestene, hun kule med det spennende livet.
  • Men nå er altså Anna nykter. Og moralen? Ta sjansen, vær ukul.