Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- En misforståelse

- En misforståelse, sier Martin Kolberg om sammenlikningen med tyskerne under 2. verdenskrig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På et møte i Akershus Arbeiderparti i går sa Martin Kolberg at høyresida prøver å ta makt fra fagforeningene og at de knebler fagforeningene «på en måte vi ikke har sett siden tyskerne reiste hjem igjen» ifølge

Aftenposten.

Sammenlikningen har vekket kraftige reaksjoner. Bestyrer Arnfinn Moland ved Norges Hjemmefrontmuseum, som selv har skrevet flere bøker om motstandskampen, legger ikke skjul på at han synes uttalelsen er upassende.

- Det virker umiddelbart voldsomt sterkt å sammenlikne med tyskerne på denne måten, sier han.

- Jeg har ikke satt meg inn i hva Kolberg sikter til, men jeg synes at man må holde dette adskilt. Okkupasjon er en unntaktstilstand og ulykke for en nasjon, sier han.

Gunnar «Kjakan» Sønsteby deltok selv på utallige livsfarlige sabotasjeoppdrag mot tyskerne under annen verdenskrig og husker fagbevegelsens kamp mot den tyske krigsmakten.

- Dette er rent overflatisk og tankeløst. Dét er mitt syn, sier Sønsteby til Dagbladet.no.

- Jeg har respekt for Kolberg, men dette kan ikke aksepteres. Det er total tankeløshet, understreker han.

Mente «etter krigen»

- Dette er en fullstendig misforståelse, sier Martin Kolberg.

- Dette var ikke en sammenlikning, det var ment som en tidsangivelse. Jeg kunne ha sagt «i Norges moderne historie», sier han med henvisning til uttalelsen «på en måte vi ikke har sett siden tyskerne reiste hjem igjen».

Etter annen verdenskrig kom hovedavtalen i stand mellom partene i arbeidslivet. Kolberg understreker at han mente å peke på det utviklingen i etterkrigsårene.

- Vi fikk hovedavtalen og arbeidsfred. I all hovedsak har det vært forhandlinger mellompartene i arbeidslivet, og forhandlingene har blitt sikret gjennom lovgivning, sier Kolberg.

Kolberg mener at lovgivningen blir truet av høyresiden i norsk politikk, blant annet fordi NHO i større grad går inn for lokale forhandlinger og for å diskutere avtalefestede overtidstillegg. Partisekretæren er overrasket over hvordan uttalelsen ble oppfattet.

- Det er en fullstendig avsporing, sier han.

- Forstår du at det kunne oppfattes som om du sammenliknet med tida under den tyske okkupasjonen?

- Nei, jeg gjør egentlig ikke det. Jeg hadde i alle fall overhode ikke dét i tankene. Men overfor dem som har oppfattet det sånn, vil jeg beklage, sier Kolberg.

LO-leder henrettet under krigen

Den viktigste delen av fagbevegelsen måtte gå under jorda under tyskernes nazist-styre. Blant de to første som ble henrettet av tyskerne, var LOs juridiske formann Viggo Hansteen og fagforeningsformann Rolf Wickstrøm ved Skabo jernbanevognfabrikk. Begge ble skutt 10.september 1941 etter å ha organisert streik noen dager tidligere. Streiken var allerede over da tyskerne bestemte seg for å slå hardt til mot fagbevegelsen. Det ble erklært unntakstilstand i Oslo, og Hansteen og Wickstrøm ble drept samme kveld som de ble arrestert.

Krigshelt Gunnar "Kjakan" Sønsteby har liten sans for Ap-sekretærens ordvalg
Partisekretær Martin Kollberg lener seg på krisgshistorien

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!