En moderne politiker

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Man kan mene hva man vil om landbruksminister Bjarne Håkon Hanssens ulike krumspring for å holde matvareprisene nede. Men en ting bør det være enighet om. Han er forbrukerinteressenes mann i en sektor som er preget av matvarekjedenes økende makt. Slik sett er han en moderne politiker som tar velgernes parti og ikke landbruks- og matvareprodusentenes. Han viste det i sin håndtering av munn- og klovsykeepidemien i Storbritannia og på kontinentet. Og han har vist det igjen i sin utradisjonelle fight med matbaroner som Rimi-Hagen og Rema-Reitan.
  • Billigst mulig mat av god kvalitet er ikke valgflesk, men et høyverdig mål av en landbruksminister. At Hanssen også vinner tillit hos folk flest, er en bieffekt han kan ta med seg og som hans politiske motstandere bare får forholde seg til. Det må være en soleklar rett for en fagstatsråd å ha meninger om prisdannelsen på landbruksprodukter. Særlig når myndighetene bevilger milliardsummer for å opprettholde et levedyktig landbruk, og ikke minst når han nå er overbevist om at Senterpartiets mangeårige krav om halv matmoms er riktig og hensiktsmessig. Sp's politikere bør være de siste til å kritisere Hanssen. Det vil bare bli gjennomskuet som misunnelse.
  • Hanssens trussel om å boikotte Rimi-butikkene var utradisjonelle inntil det betenkelige. Hans forsøk på å skille sin rolle som alminnelig forbruker fra sin post som landbruksminister var ikke vellykket. Det var heller ikke hans planer om å være frontfigur i informasjonskampanjen for halv matmoms. En slik blanding av roller fra en statsråds side er mildt sagt uheldig. Det har da også Hanssen latt skinne igjennom at han forstår.
  • Men denne ubetenksomheten har neppe påført Hanssen alvorlige skader. Folk flest er mer opptatt av en politiker som viser brennende engasjement, enn av plettfrie formalister. Dette har hans motpart i konflikten, Stein Erik Hagen, forstått. For ham er det langt viktigere å gjenvinne og opprettholde forbrukernes tillit enn å irettesette landbruksministeren. Derfor har begge utvist godt politisk skjønn.