En moderne skilsmisse

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KØBENHAVN (Dagbladet): -  Der skal hun bo, jeg kan vinke over til henne. Hun er hjertelig velkommen som fast nabo, sier Lars de Verner. Han lufter bikkja over slottsplassen på Amalienborg. Det gjør han hver dag, men i går ettermiddag var det mer liv på plassen. Ikke så mange tilskuere, snarere reportere som sto på rekke og rad med hver sin mikrofon foran hvert sitt kamera og sa at her, her flytter Alexandra inn med barna. Det er kongelig skilsmisse i Danmark. Prins Joachim og prinsesse Alexandra skal skilles.

-  Jeg håper hun får være i fred, hun er ofte her og jeg har snakket med henne mange ganger. Vi møtes som regel ved bakporten, sier han, og peker rundt hjørnet av Christian 8.s palé.

Lars de Verner tar det hele avslappet, som de fleste dansker.

-  DE FANT IKKE UT AV DET

med hverandre, det er det sannelig mange som ikke gjør. Desto bedre at de har mot til å leve hver for seg.

Omtrent slik tenker Eva Nødskov også. Hun er legesekretær, og vi møtte henne mens hun tok en pause, spiste på et eple og nøt kveldssolas siste stråler.

-  Du forstår, sier hun, -  Alexandra er for livlig og engasjert til å bo på landet der nede i Sør-Jylland, og Joachim er jo ikke typen du kan putte til sengs som bonde, nei, nå får han en mulighet til å finne ut av seg selv. Det er nok bra for ham. Og for Alexandra. Hun er dyktig. Måten de gjør det på vitner om at de har forstått hverandre, sier Eva Nødskov, og tusler over slottsplassen. Også hun bor rett ved. Hun tror ikke dette får noen betydning for monarkiet, for danskene elsker den lille kongefamilien.

Selv om et par presseoppslag har antydet muligheten, kom bruddet som en stor overraskelse i går. De fleste beklaget det på parets vegne, men få tror det svekker monarkiet, som har en svært sterk posisjon i Danmark. Skilsmisse er blitt en hverdagslig affære og ingen gisper av moralsk forargelse. Ikke engang når det skjer i de tidstilpassede nordiske monarkier. Men i motsetning til de fleste av oss andre har de kongelige en hoffmarskalk til å offentliggjøre bruddet. Etter sju spørsmål på 13 minutter reiste hoffmarskalk Ove Ullerup seg. Pressekonferansen var over. Noen sekunder seinere visste hele Danmark det.

Nå ja, så gikk det ikke for dem heller. Det er til å leve med, for oss og etter hvert sikkert for dem også, synes de fleste å tenke.

Politikerne sto i kø for å uttrykke medfølelse. Statsminister Anders Fogh Rasmussen varslet et lovforslag som sikrer prinsesse Alexandra en inntekt. Det er det flertall for. Sosialistisk Folkeparti sier imidlertid nei, fordi partiet mener at staten ikke bør belastes med ekstra utgifter på grunn av en kongelig skilsmisse: Joachim tjener sannelig godt nok.

DET ER EN GANSKE ALMINNELIG

moderne skilsmisse. De skal dele foreldreansvaret. Han skal inntil videre betale bidrag. De fortsetter med sine offisielle plikter, både sammen og hver for seg. Selvsagt er det noen som allerede har begynt å bekymre seg: Hvordan går det når pressen begynner å lete etter nye partnere? Hva om Alexandra finner en ny mann, hva så? Parallellen til Charles og Diana er for lengst hentet fram med en understreking av at dette er dronning Margrethes ansvar. Det er viktig å ikke skape distanse til Alexandra. Det synes det ikke å være noen fare for i Danmark: Alexandra har allerede sympatien. Prinsen kan ikke vente seg annet enn at porten til Schackenborg slott er låst og ikke lar seg åpne når han kommer altfor seint hjem i altfor godt humør. I de fleste reportasjene som rullet over TV-skjermene i går, var det ingen tvil om Alexandras popularitet. Man voktet seg imidlertid for de nære private opplysninger. Det het bare at de hadde vokst fra hverandre. Vi får nok vite mer etter hvert.

EN KONGELIG SKILSMISSE

er ikke lenger noen skandale. Det danske kongehuset har sannelig hatt nok av dem opp gjennom historien. Konger var gift både på høyre og venstre hånd. Den siste som skilte seg, Frederik 7., hadde til og med to ekteskap bak seg før han fant Louise Rasmussen. Det var ikke særlig populært, men så var han til gjengjeld konge da Danmark fikk sin grunnlov i 1849. I 2004 kan de kongelige fortsatt skille seg, tre fram av monarkiets symbolske slør, stille seg til skue og liksom si: Vi er som dere.

Det er de likevel ikke. Det vil de aldri bli. Det er blant annet en hoffmarskalk imellom oss.