En modig mann

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FRA STOCKHOLM innløper melding om at Hans Nestius er død, 69 år gammel. Da må jeg la tankene fare 40 år tilbake, til 1965 da jeg som utsending fra Norges Unge Venstre var på Folkpartiets Ungdoms kongress i badebyen Falchenberg på Sveriges vestkyst. Her svanset en høyreist, mørkhåret, vakker og - vil jeg anta - sexy mann på 29 rundt mellom benkeradene, tok ordet ofte og satte ting på plass. For Hans Nestius var det starten på den store kulturelle revolusjonen som skulle feie vekk gamle hyklerske autoriteter, bryte ned borgerlige stengsler på seksualitetens område og avskaffe abortlovene i Norden, som både fungerte som klasselover og som satte kvinner i gapestokken hvis de ikke gjennom kloke koner kom forbi abortforbudet. Jeg beundret ham enormt, og føler ennå håndtrykket hans da vi ble introdusert for hverandre. Om kveldene stakk han av med de flotteste jentene.

HANS NESTIUS var en «kvinnornas man», skriver Kerstin Vinterhed i Dagens Nyheter i sin nekrolog. Han var en ekte liberaler, snill og full av følelser for dem som hadde det vanskelig. Han kjempet for fangene gjennom KRUM, og han omsatte sitt syn på seksuell frihet i praktisk arbeid da han i 1965 begynte å utdele polske legers adresser til svenske kvinner som i sin fortvilelse ønsket å ta abort. Kommunistlandet Polen hadde på den tid fri abort, og en strøm av svenske og noen norske kvinner benyttet seg av muligheten til et medisinsk forsvarlig inngrep framfor strikkepinne, kostbar «svart» lege, skammen med «uekte» barn eller påtvunget ekteskap.

HANS NESTIUS var en meget modig mann, for den svenske riksadvokaten fastslo at trafikken over Østersjøen på tvers av jernteppet, var et brudd mot svenske interesser og svensk lov. Han ble utsatt for husundersøkelser og ble truet med fengselsstraff. Men Nestius hadde den sosialdemokratiske og den liberale ungdomsbevegelsens støtte, og fikk ganske snart opinionen på sin side. Nestius og kvinnene fikk regjeringens benådning, og veien deretter ble den rette demokratiske: Utredning og riksdagsbeslutning i 1974 som ga fri abort i Sverige.

I NORGE ble det startet en tilsvarende bevegelse, og Unge Venstre var på linje med sin svenske søsterorganisasjon. Kvinner som legen Aud Blegen Svindland ga etter hvert kravet om fri abort faglig tyngde, og under landsmøtet i Arbeiderpartiet i 1969 fikk aktivistene flertall for en programformulering om rett til selvbestemt abort. Da Trygve Bratteli dannet regjering i 1971, kom et lovforslag som etter mye politisk om og men i SV ble vedtatt.

HANS NESTIUS hadde også andre liberale saker på sin agenda. Han ble formann for RFSU - med aner tilbake til ekteparet Myrdal i 1930-åra - og lanserte i 1979 parolen «Ta kamp for kjærligheten». Han vendte seg mot pornoen med boka «I last och lust» og grunnla tidsskriftet Ottar. Gjennom KRUM kjempet han for en humanisering av straff og fengsler. Han var en hyppig gjest på KROM-seminarene på Spåtind på slutten av 1960-tallet. Men for resten av sitt liv fikk han stemplet «sexliberaler» - en betegnelse som ungliberalerne i Sverige gjerne brukte. De var tidlig frigjorte selv om tyngden av dem kom fra pinsebevegelsen.